A karamell a cukor piritásával jön létre, ezt az eljárást nevezzük karamellizálásnak. Finom krémeket, fagylaltokat és egyéb édességeket készitenek belőle.
Hozzávalók 6 személyre:
- 100 g cukor
- 5 dl tej
- 1 rúd vanilia
- 1 csipet só
- 35 g étkezési keményitő
- 2,5 dl tejszin
- 2 evőkanál apróra vágott pisztácia
Elkészitése:
- A cukrot folytonos keverés közben addig forrósitjuk, amig világos barna szinű lesz és megolvad. Óvatosan feleresztjük 4 evőkanál vizzel. Egy kevés tejet félreteszünk, a többit a kikapart vaniliával és a sóval a cukorhoz adjuk.
- Az étkezési keményitőt és a tej maradékát összekeverjük, a forrásban lévő karamelles tejhez öntjük, és addig főzzük, amig gyöngyözni kezd.
- A krémet hideg vizfürdőbe helyezzük, hűtés közben időnként megkeverjük.
- A tejszinből kemény habot verünk, 3/4 részét a hideg krémhez keverjük, és poharakba adagoljuk. Tejszinrózsákkal diszitjük. Rövid ideig hűtjük, majd pisztáciával megszórjuk.
Másképpen:
Kis hőálló formákat karamellel kiöntünk. 60 g cukrot 4 tojással habosra keverünk, 5 dl forró tejet lassan hozzáöntünk és belekeverjük. A formákba töltjük, és lefedve vizfürdőben főzzük, amely éppen ellepi a formákat. A krém akkor kész, ha már nem folyékony. A tálaláskor kiboritjuk a formákból, és tejszinnel diszitjük.
Frissen elkészitve fogyasszuk.
0 comentarii:
Megjegyzés küldése