Pages

FORMÁBAN SÜLT FŰSZERES KENYÉR



Ha a kenyeret szögletes formában sütjük, nem vesziti el a formáját, nem folyik szét. Ez különösen biztató azok számára, akik először probálkoznak a kenyérsütéssel. Lássunk hozzá!
  
Hozzávalók 1 kenyérhez: 
- 2,5 dl tej
- 35 g élesztő
- 2 evőkanál puha vaj
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 evőkanál köménymag
- 1 tojás
- 500 g liszt

Elkészitése:
- A tejet meglangyositjuk. az élesztőt szétmorzsoljuk, a tejet ráöntjük és simára keverjük. Hozzáadjuk a vajat, a sót, a szerecsendiót, a köményt és a tojást. beledolgozzuk a lisztet. Addig keverjük, amig a tészta el nem válik az edény falától. Kétszeresére kelesztjük.
- Kizsirozzuk a kenyérformát. a tésztát átgyúrjuk és a formába rakjuk. a tetejét lesimitjuk, késsel bevágjuk. Betakarjuk, 20 percig kelesztjük.
- előmelegitjük a sütőt, a kenyeret a legalsó rácsra tesszük.
- Forrón meleg vizzel megkenjük, a formából tortarácsra boritjuk, hűlni hagyjuk.

Ötlet:
- A tészta kelesztéséhez állitsuk a sütőt 50 celsius-ra, majd 5 perc múlva kapcsoljuk ki. A tésztát lefedve, végig csukott sütőben kelesztjük.

A változatosság kedvéért:
Kömény helyett 2 evőkanál piritott hagymakockát teszünk bele. Szerecsendió helyett ilyenkor egy csipet borssal fűszerezzük.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése