Pages

SALÁTÁK - A MEGFELELŐ ÖNTETTEL






A tavasz első ajándéka a hónapos retek és a sóska. Hazai termesztésből vagy importból szinte egész éven át kapható fejes saláta, jégsaláta, uborka, cikória, endivia, radicchio, zelergyökér és torma. Ma már nálunk is vannak olyan zöldségüzletek, ahol a ritkább fajtákat is megvásárolhatjuk.

Bevásárlás: Mindig a legfrissebb levelű salátákat válasszuk ki.
Tárolás: A leveles féléket lazán csavarjuk nedves konyharuhába, és néhány napig tároljuk hideg helyen.
Tisztitás: A fonnyadt, megbarnult és kemény részeket vágjuk ki, és dobjuk el. A cikória torzsájának keserű belsejét vájjuk ki. A keményebb zöld részeket vágjuk csikokra.
- Mosás: A salátát bő, hideg vizben kissé öblitsük át. Ha az edény alján sok homok marad, öblitsük le újra. Rövid ideig csöpögtessük le, csavarjuk konyharuhába és hűtsük. Igy néhány órán át egészen friss marad, de eléggé megszárad ahhoz, hogy az öntetet ne vizezze fel.
- Elkészités és tálalás: Az öntethez a hozzávalókat a felsorolt sorrendben adjuk hozzá, majd közvetlenül a tálalás előtt egy nagy tálban óvatosan keverjük el a salátával. Bőséges mennyiségű öntetet készitsünk, s a követklező napokban szorosan lezárt edényben tároljuk a hűtőszekrényben. Személyenként 1-2 evőkanál öntetet és 50-100 g salátát számoljunk.

Hozzávalók az öntetekhez:
Francia öntet:
- 1 tojássárgája
- 1/2 teáskanál só
- 2 evőkanál borecet
- 1/2 teáskanál paradicsompüré
- 1 teáskanál reszelt vöröshagyma
- 8 evőkanál olaj
- 1 csipet csipős pirospaprika
Citromos-tejszines öntet:
- 4 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál só
- 1/4 teáskanál cukor
- 1/4 teáskanál fehér bors
- 2 dl tejszin
- reszelt hagyma, fokhagyma vagy apróra vágott zöldfűszerek, pl. kapor, petrezselyem, zsázsa

Joghurtöntet: 
- 1,5 dl joghurt
- 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál cukor
- 1/2 teáskanál só
- 1 csipet bors
- fokhagyma és/vagy zöldfűszerek
Mustáros öntet:
- 1 evőkanál közepesen csipős mustár
- 1 evőkanál ecet
- 1 teáskanál cukor
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál fekete bors
- 6 evőkanál olaj
- petrezselyem, snidling vagy kapor

0 comentarii:

Megjegyzés küldése