Pages

EGÉSZ HAL FŐZÉSE







 A legjobb hal sem ér semmit, ha nem friss, vagy szaga van. A hal egészséges táplálék, könnyen emészthető, értékes zsirsavakban és ásványi anyagokban gazdag.

Bevásárláskor: A friss árut átlátszó szeméről, feszes bőréről és piros, nyákos kopoltyújáról ismerhetjük fel. Ha nem akarjuk kékre főzni, vásároljunk kibelezett, lepikkelyezett halat.
A hal kékre főzése: Joggal népszerű. Nem kerül sok fáradtságba és az egyes fajták jellegzetes izét is érvényre juttatja. A halak bőre a forróságtól válik kékké és kevésbé az ecettől, amely elveheti a hal jó izét.
Zöldségek és fűszerek: Finom izt adhat a főzetnek. Édesvizi halakhoz vöröshagyma, sárgarépa, petrezselyem és egy pár szem bors, tengeriekhez még 1 babérlevél és egy kevés száraz fehérbor is illik.
 
A hal főzése:
A főzetet előszőr 15 percig forraljuk, a zöldségekkel és a fűszerekkel, majd megsózzuk és beleöntjük az ecetet vagy a citromlevet. Beletesszük a halat és amikor kis buborékok emelkednek a felszinre, hozzáöntünk egy csésze hideg vizet, hogy húsa szép lemezes legyen. Az edényt szorosan lezárjuk és a tűzről levesszük, a halat a forró vizben puhulni hagyjuk: a kisebb halakat, mint a pisztráng 8 percig, a nagyobbakat, mint a ponty 20 percig. A hal vastagságának minden 2,5 centijére 10 percet számolunk. Próbaként a fej mögötti legvastagabb helyen tűvel szúrjuk meg. Ha az ellenálás gyenge és a hús enged, a hal elkészült.

Mennyiség 4 személy részére:
- 4 liter főzőlé
- 2 kg egész hal (fejjel és farokkal)

A legfontosabb hozzávaló: A só. Édesvizi halaknál literenként 5 g-ot, Tengeri halaknál 2-szer annyit teszünk a főzővizbe. Az ecettel vagy a citromlével bánjunk nagyon takarékosan, 5 l főzővizhez 1 evőkanál elegendő.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése