Legjobb, ha a levesnek való tyúkot frissen, piacon szerezzük be. Tanácsos megkérdezni, mennyi ideig főzzük, hiszen különböző korúak lehetnek.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 levesbe való tyúk
- 1 csomó leveszöldség
- 1 evőkanál fehér szemes bors
- 2 babérlevél
- 1 evőkanál borókabogyó
- 1 evőkanál só
- 2 csomó vizitorma
- 250 g paraj
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál citromlé
- 3 tojássárgája
- bors és só
Elkészitése:
- A tyúkot feldaraboljuk, megmossuk és fazékba tesszük. A megtisztitott zöldséget durvára apritjuk és a tyúk mellé tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, 1,5 l vizzel felöntjük és félig lefedve, lassú tűzön megfőzzük. Időnként leszedjük a habját.
- A vizitormát és a parajt megmossuk, átválogatjuk, lecsipkedjük a szárról és durvára vágjuk. Összekeverjük a tejfölt, a citromlevet és a tojássárgáját.
- A tyúkot kivesszük a levesből, és salátát vagy ragut készitünk belőle. Szűrőpapiron átszűrjük a levest.
- A parajt és a vizitormát egy kevés levessel turmixgépbe töljük, pépesitjük. A maradék levest felhevitjük, a péppel egyszer felforraljuk, tejföllel besűritjük és levesszük a tűzről. Sóval, borssal és cukorral izesitjük.
Tálalás:
A frissen kész levest tányérokba vagy csészékbe töltjük, tetejére egy evőkanál tejfölt teszünk. Diszithetjük néhány vizitorma-levélkével.
A húst bőr nélkül, kicsontozva fagyasszuk le.
Fagyasztva eltartható: 8 hónapig
Előkészités: 50 perc
Főzés: 2-3 óra
Forralás: közepes hőfokon
Főzés: mérsékelt hőfokon
0 comentarii:
Megjegyzés küldése