Amikor sörbarát vendégeket hivunk, és a világos nedű frissitően folyik le a torkunkon, elengedhetetlen mellé a kiadós sörkorcsolya, például szalonnás lepény hússalátával. E finom fogás fokozza a sör élvezetét.
Hozzávalók 8 személyre:
- 500 g sovány füstölt szalonna
- 80 g sertészsir
- 1 kocka élesztő / 42 g
- 7 dl tej
- 1 kg liszt
- 1 felvert tojássárgája
Elkészitése:
- A szalonnát apróra vágjuk, a zsirban gyakran megkeverve ropogósra piritjuk. Hűlni hagyjuk.
- Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, apránként a liszthez adjuk, és sima tésztává dolgozzuk össze. A szalonnát a zsirral együtt a tésztába gyúrjuk, majd kétszer megkelesztjük.
- 8 részre osztjuk, lisztezett gyúródeszkán mindegyikből golyót formálunk, majd 20 centis kerek lepénnyé lapitjuk. Félbehajtjuk, hogy az oldalak kissé fedjék egymást. Kizsirozott süőlapra tesszük, még egyszer megkelesztjük.
- A süteményt megkenjük tojássárgájával, majd forró sütő közepére tolva aranybarnára sütjük.
Mi illik hozzá?
Hússaláta 500 g vékony csikokra szeletelt sörsonkából és 200 g vöröshagymából, hozzá 3 evőkanál csipős mustárral, 2 evőkanál fűzseres ecettel, 4 evőkanál forró vizzel, sóval, borssal és 6 evőkanál olajjal készitett öntet. Egy pohár jéghideg ásványviz, ha túl sokat ettünk volna.
Ötlet:
A tésztából sok kis zsömlét is süthetünk.
Fagyasztva eltartható: 3 hónapig
Előkészités: 40 perc
Kelesztés: 3 x 20 perc
Sütés: 25 - 30 perc 200 celsius-on
0 comentarii:
Megjegyzés küldése