Pages

SAJTOS BURGONYAFELFÚJT


A burgonya finom ize akkor érvényesül a legjobban, ha tisztára dörzsölve, héjában főzzük meg. Ez azért is előnyös, mert a héj alatt és a héjban vannak a legértékesebb tápanyagok.

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg burgonya
- 100 g főtt sonka
- 1,25 dl tej
- 100 g reszelt parmezán
- só, bors, szerecsendió
- 1 evőkanál vaj
- 2,5 dl tejföl
- 2 tojás
- 4 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészitése:
- A burgonyát 3 cm-es darabokra vágjuk, és gőz fölött kb. 20 percig pároljuk. Kuktában csak 7 percig főzzük.
- A sonkát apró kockákra vágjuk. A burgonyát átnyomjuk a burgonyanyomón. A maradékokat deszkán apróra vágjuk, és hozzáadjuk.
- A burgonyát elkeverjük a sonkával, a tejjel, a sajttal és a fűszerekkel. Izesitjük, egy lapos, bezsirozott formába tesszük és elsimitjuk.
- A tejfölt összekeverjük a tojással és a petrezselyemmel, kissé megsózzuk, a burgonyára öntjük, és megszórjuk a zsemlemorzsával és vajdarabkákkal. A sütő közepén megsütjük.

Mi illik hozzá?
Diszitésnek paradicsomszeletek és petrezselyem. Fejes saláta retekkel vagy endiviasaláta, galambbegysalátával keverve, ecetes öntettel, fűszeres mogyoró- vagy szezámolajjal és snidlinggel.

A maradékokat lehűtjük, és 3 napon belül átsütjük.

Előkészités: 35 perc
Sütés: 25 perc
Villanysütő: 220 celsius
Gázsütő: 4-5. fokozat

0 comentarii:

Megjegyzés küldése