Pages

OROSZ HÚSVÉTI CSEMEGE






E csemege sok változatban ismert, Oroszországban elválaszthatatlan velejárója a hagyományokban gazdag húsvéti ünnepeknek. Laktató, vendégváró reggeliként is ajánljuk. A krémet erdetileg cilinder alakú faformába préselték. Helyette egy hegyes vagy kerek szűrő is megfelel, amelyet konyharuhával ránc nélkül kibélelünk. A préselés és a hűtés következtében lefolyik a leve. Édes kelt tésztából készült zsömlét vagy kuglófszerű süteményt fogyasztanak hozzá.

Málnás csemege
Szűrőn áttörünk 500 g málnalekvárt, eltávolitjuk a magokat. Krémesre kevreünk 125 g puha vajat, apránként hozzáadunk 1 kg száraz túrót, 3 tojássárgáját, 3 dl sűrű tejfölt, és izlés szerinti mennyiségű cukrot. Formába töltjük a krémet, nehezéket teszünk rá, és 1 napig hűtjük, igy lefolyik a savó, és a krém valamivel keményebb lesz.

Klasszikus csemege
Konyharuhába morzsolunk 750 g sovány túrót, nehezékkel lenyomjuk, és 2-3 órán át hagyjuk, hogy lefolyjon a leve, és egészen száraz legyen. 110 g cukorral habosra verünk 4 tojássárgáját. Felforralunk 1,25 dl tejszint, lassan hozzáadjuk, mérsékelt hőfokon sűrű krémmé keverjük, majd jeges vizben kevergetve kihűtjük. A túrót felverjük a puha vajjal, hozzávegyitjük a krémet. Felkockázunk 100 g gyümölcsöt, durvára vágunk 50 g mandulát. Mindkettőt a krémhez adjuk. Az édességet formába töltjük, leszoritjuk, és legalább 8 órán át hűtjük.

Tálalás és diszités
Az édességet a formából tálra boritjuk. Ha szükséges, forró vizbe mártott lapáttal lesimitjuk a felületét. Sárgára piritjuk az egész mandulaszemeket, a cukrozott gyümölcsöt szép darabokra vágjuk, és diszitjük vele a csemegét. Kettős keresztet vagy a cirill X B betűket is rátehetjük, amelyeknek a jelentése: Krisztus feltámadt.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése