Pages

LEKVÁROK MIKROHULLÁMON






Gyakran előfordul, hogy a kelleténél többet vásárolunk friss gyümölcsből, hiszen olyan csábitó. Mi legyen a maradékkal? Ha van mikrohullámú sütönk, hiszen éppen kis mennyiséget érdemes elkésziteni e modern eszköz segitségével. A kevésbé édes lekvárok is kitűnően sikerülnek. Kétszeres mennyiséget kétszer annyi idő alatt főzhetünk meg, ezért jobb ha inkább egymás után készitjük el, mert igy a lekvár jobban megörzi a vitamintartalmát és a gyümölcs izét.

MÁLNALEKVÁR
Átválogatjuk és megtisztitjuk a málnaszemeket. Összekeverjük 250 g gyümölccsel, 250 g cukorral, egy edénybe tesszük, és a legmagasabb teljesitményen 3x1 percig főzzük, belekeverünk 2 teáskanál zselatinport. Pihentetés közben is dolgozik az energia, a következő fázis elött megkeverjük.
EPERLEKVÁR
250 g epret megtisztitunk, megmosunk, lecsöpögtetjük és félbe vágunk. Egy edénybe öntjük egy citrom levét, hozzáadunk 250 g cukrot és az epret. Letakarjuk, és a legnagyobb teljesitményen 4-5x1 percig főzünk, a szünetekben megkeverjük.

Meggylekvár
Megmosunk, megtörölgetünk, leszárazunk és kimagozunk 250 g meggyet. Összekeverjük 250 g zselésitő cukorral, egy edénybe tesszük, és a legmagasabb teljesitményen 4x1 percig főzzük. Közben megkeverjük. 

FONTOS
AKKORA PORCELÁN- VAGY ÜVEGEDÉNYT VÁLASSZUNK AMELYNEK CSAK A HARMADÁIG ÉR A LEKVÁR. FŐZÉS KÖZBEN FEDJÜK  LE EGY TÁNYÉRRAL.

TÖLTÉS ÉS TÁROLÁS
A forró lekvár 2 db 2 dl - es üvegbe töltjük, és azonnal lezárjuk. Felforditva hűlni hagyjuk, visszaforditjuk, hűvös helyen tároljuk. Azokat a lekvárokat, amelyekben több a gyümölcs,  mint a cukor, hűtőszekrénybe tesszük, és a következő hetekben elfogyasztjuk.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése