Pages

EPER- ÉS MÁLNAPÉP



Még mindig bevált módszer a befőzés. Ha nyári gyümölcsöket hosszú időre tartósitunk, eltevéshez a széles szájú üvegek a legalkalmasabbak, mert könnyen ki lehet önteni tartalmukat.
Az ételt ajánlatos sötét helyen tárolni, mert a fény fakitja a szineket. Minél hűvösebb és szárazabb helyen állnak az üvegek, annál tovább eláll értékes tartalmuk.E pépeket gyümölcsmártás készitésekor is kiválóan használhatjuk.

Eperpép:
- 1 kg érett eper
- 50 g zselésitő cukor
- 100 g cukor

Elkészitése:
- Az epret szárazon átválogatjuk, óvatosan megmossuk, konyharuhára tesszük, betakarjuk és teljesen megszáritjuk.
- A gyümölcsöt deszkán felapritjuk, ha a magokat el akarjuk távolitani, szűrőn áttörjük. A pépet összekevjük a cukorral.

Málnapép:
- 1 kg érett málna
- 100 g zselésitő cukor
- 100 g cukor
- 4 evőkanál narancslé

Elkészitése:
- A málnát átválogatjuk, egy edényben villával összetörjük. A pépet szűrőn áttörjük, cukorral és narancslével összekeverjük.

Megtöltés és pasztörizálás:
A két péphez ecetes vizben kifőzünk 4-4 befőttesüveget. Konyharuhára boritjuk, száradni hagyjuk. A pépet tölcséren keresztül az üvegekbe töltjük, a tetején 2 centit üresen hagyunk. Az üvegeket gumigyűrűvel, üvegtetővel és csattal lezárjuk. Alátétre, edénybe állitjuk, a pép magasságáig vizzel feltöltjük, közepes hőfokon 75 celsius-ra melegitjük, és 20 percig ezen a hőmérsékleten tartjuk. Fogóval kiemeljük az üvegeket, rácsra állitjuk és hűlni hagyjuk. A csatot levesszük, ellenőrizzük, hogy az üvegek valóban zárva vannak-e. Végül felcimkézzük és eltesszük.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése