Pages

HÁZI BURGONYAKROKETT






A burgonyakrokett neve a francia Croquette szóból származik, amely az étel ropogós kérgére utal. Különböző formákban fordul elő, leggyakoribb a henger. A gyárilag készitett krokett is ilyen alakú. Ez a forma azonban szükségessé teszi, hogy olajfürdőben süssük meg, igy pirul meg egyenletesen. Ha kevesebb zsirt akarunk használni, a régi, jól bevált módon készitsük el lepénynek, és serpenyőben süssük meg.

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg burgonya
- 2,5 dl tej
- 40 g vaj
- 1 teáskanál só
- 125 g liszt
- 1 tojás
- a sütéshez zsiradék

Elkészitése:
- A burgonyát meghámozzuk, 3 centis darabokra vágjuk, vizzel lefedve 20 percig főzzük, a vizet leöntjük róla, gőzölögni hagyjuk, burgonyanyomón áttörjük, szétteritjük és hűlni hagyjuk. 
- Felforraljuk a tejet, a vajat és a sót, hozzáadjuk a lisztet, addig keverjük, amig összeáll és elválik az edény aljától. A burgonyával összevegyitjük, beleütjük a tojást és sima tésztává gyúrjuk. Robotgép dagasztóvillájával a legegyszerűbb.
- Izesitjük, ovális, 2 cm vastag lapocskákká formáljuk, lisztbe forgatjuk, a fölösleget leveregetjük róla, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Ha csak később használjuk fel, letakarjuk. Lefagyasztható, mélyhűtőben 3 hónapig áll el.
- A serpenyőbe 2 mm magasan zsiradékot töltünk, közepes hőfokon felhevitjük. Egymás mellé belefektetjük a kroketteket, és addig sütjük, amig a szélük világosra pirul. Ekkor megforditjuk, rövid ideig sütjük, hogy a másik oldaluk is szint kapjon.
- A kész kroketteket egymás mellé tesszük, 100 celsius-on melegen tartjuk. Lehetőleg gyorsan tálaljuk, zöld salátával fogyasztjuk.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése