Pages

GYÜMÖLCSÖS RIZS






Ezt a csodálatos desszertet gyümölcs nélkül is készithejük, de akkor eper vagy málnaöntettel tálaljuk.

Hozzávalók 6 személyre:
- 5 dl tej, 1 csipet só
- 1 evőkanál vaj
- 100 g kerek szemű rizs
- 4 lap zselatin
- 200 g kimagozott meggy
- 200 g sárgabarackbefőtt
- 50 g cukor
- 4 evőkanál narancslikőr
- 1/4 teáskanál fahéj
- 2,5 dl tejszin

Elkészitése.
- A tejt a sóval és a vajjal felforraljuk. Hozzáadjuk a rizst, és fedő alatt alacsony hőfokon megpároljuk.
- A zselatint hideg vizbe puhára áztatjuk, kinyomkodjuk, a párolt rizsben felolvasztjuk, és jól elkeverjük. A rizst lehűtjük.
- A gyümölcsöket lecsepegtetjük. A sárgabarackot kis darabokra vágjuk. A meggyel, a cukorral és a likőrrel öszekeverve pihentetjük, majd a szobahőmérsékletű rizshez keverjük. Addig hűtjük, amig kezd besűrűsödni.
- A tejszint összekeverjük a fahéjjal, kemény habot verünk belőle, a rizshez adjuk, és óvatosan összekeverjük. Hideg vizzel kiöblitett pudingformába tesszük, és a hűtőszekrényben hagyjuk megkeményedni. A formát meleg vizbe mártjuk, az ételt kiboritjuk belőle, és tetszés szerint diszitjük.

Mi illik hozzá?
diszitésnek szép gyümölcsdarabok és mandula. A maradék gyümölcsökből készitett öntet: a gyümölcsöket a mixerrel pürésitjük, és esetleg besűrűsitjük egy kevés étkezési keményitővel..

A maradékokat csak rövid ideig fagyaszthatjuk.
Fagyasztva eltartható: 1 hónapig

Elkészitése: 30 perc
A rizs párolása: 60 perc. Hűtés: 4 óra


0 comentarii:

Megjegyzés küldése