Pages

MAKARÓNIHALOM MORZSAKÉREGGEL






A makarónit olaszul maccheroni-nak, görögül machoiriononnak hivják- ez azt jelenti, hogy hosszú fűszál. Kb. 3000 éves lehet, mert etruszk sirokban is találtak makaróni készitésére szolgáló eszközöket.

Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g makaróni
- 2 evőkanál só, 5 evőkanál olaj
- 15 g liszt
- 60 g vaj
- 2,5 dl tej
- 60 g trappista sajt
- 60 g parmezán jellegű sajt
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 750 g paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál ketchup
- 1 csomó metélőhagyma

Elkészitése:
- A makarónit sóval és 1 evőkanál olajjal 2 l forrásban lévő vizbe tesszük. A lisztet 30 g vajon felhevitjük, a tejjel összekeverjük és 5 percig főzzük. A tésztát 8 perc után leszűrjük, a mártásban főzzük készre.
- A sajtokat lereszeljük, 30 g vajjal a tésztához keverjük. Lapos formában halomba rakjuk. Zsemlemorzsával befedjük, 10 percig állni hagyjuk, hogy jól átnedvesedjen.
- A paradicsomot rövid időre forrásban lévő vizbe meritjük, meghámozzuk, negyedeljük és felkockázzuk. A fokhagymát megtisztitjuk, 1/4 teáskanál sóval megszórjuk, szétnyomjuk. A paradicsomot és a fokhagymát a ketchuphoz keverjük, 4 evőkanál olajat adunk hozzá, izesitjük és metélőhagymakarikákkal tálaljuk.

Sütés:
A tésztahalmot forró sütő közepére toljuk, addig sütjük, amig a kéreg aranybarna lesz.

Mi illik hozzá?
Fejes saláta ecetes öntettel, apróra vágott tojással.

A maradék tésztát fagyasszuk le, és szeletekben melegitsük fel.

Előkészités: 30 perc
Sütés: 15 perc
Villanysütő: 225 celsius
Gázsütő: 4-5. fokozat

0 comentarii:

Megjegyzés küldése