Pages

ÉTKEZÉS UTÁNI ITALOK






Étkezés elött aperitifet, utána emésztést segitő italt (digestifet) fogyasztunk. Mindkettőnek az a feladata, hogy meginditsa az emésztőnedveket. Az evés elött fogyasztott ital könnyebb, kevesebb alkoholt tartalmaz, és nem túl erős az aromája. Fontos, hogy amit étkezés után iszunk, ennek az ellentéte legyen, különben nem hat eléggé a teli gyomorra. Erőteljes izű, magas alkoholtartalmú röviditalt fogyasszunk, amelyet szobahőmérsékleten szolgálnak fel.

- A fűszernövényekböl és fűszerekből készült likőrök ideális digestifek. Ide tartozik a francia Chartreuse, és Benediktine, a német Jagermeister és a magyar Unicum. Az olaszok gyakran fogyasztanak erős kávét néhány csepp pálinkával.

- A félkeserűket és gyomorkeserűket nem mindenki szereti. Legfontosabb félkeserűk  a fele-fele arányban összekevert Beherovka és Mampe, egészen keserű többek között az Underberg, a Fernet Branca, valamivel édeskésebb a Gamel Dansk.

- A borpárlatok a legalkalmasabbak arra, hogy megfelelő módon fejezzünk be egy nagy étkezést. Az európai bortermelő országok válogatott párlatokat kinálnak: ilyenek például  a francia Marc, Armagnac, Cognac, de jó hirük van az olasz, spanyol és német borpárlatoknak is.

- A gyümölcspárlatok és likőrök szintén kitünőek étkezés utánra. A tiszta málnalikőr a cseresznyepálinka vagy a sligovica ugyanolyan jó, mint a régi Calvados. Ha a desszert izét meg akrjuk őrizni a szánkban, válasszunk magas alkoholtartalmú narancs- vagy ribiszkelikőrt, esetleg cherry brandy-t, amely meggylikőrből és cseresznyepálinkából készül.

Ötlet 3 étkezés utáni italhoz:
- Összekeverünk 4 cl Fernet Branca-t 1 cl borsmentalikőrrel, és likőröspohárba öntjük.
- 1 cl borsmentalikőrt összekeverünk 2 cl konyakkal, és koktélospohárban szolgáljuk fel.
- 2 cl narancslikőrt néhány csepp narancskeserűvel izesitünk, kivételesen tört jégre, pezsgőspohárba töltjük.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése