A dobostorta az Osztrák- Magyar Monarchia idejéből származó édesség. Izletes és előkelő, megéri időt forditani rá.
Hozzávalók 12 szelethez:
- 4 tojas
- 440 g átszitált porcukor
- 120 g átszitált liszt
- 100 g csokoládé
- 200 g puha vaj
- 1 tojássárgája
- 1/2 teáskanál citromlé
Elkészitése:
- Sütőpapirból kivágunk 7 darab kb. 26 cm átmérőjű kört.
- A tojások sárgáját 100 g cukorral habosra keverjük.A fehérjét felverjük, majd 40 g cukorral még kemé nyebbre verjük. Mindkettőt a liszthez adjuk. A tésztát vékonyan a 7 sütőpapirra kenjük, és a lapokat gyorsan, egymás után világosra sütjük.
- A csokoládét összemorzsoljuk, vizfürdő fölött felolvasztjuk, langyosra hűtjük.
- A vajat 120 g cukorral és 1 tojássárgájával habosra keverjük, kanalanként hozzávegyitjük a csokoládét.
- A krémmel megkenünk,és egymásra helyezünk 6 tortalapot. A széleket tortagyűrű segitségével egyformára vágjuk, a maradék krémmel bekenjük. A tortát kb. 2 órára hűtőszekrénybe állitjuk. *
- 1 teáskanál vajat a citromlével mérsékelt hőfokon felmelegitünk. Hozzáadunk 180 g porcukrot és addig keverjük, amig megolvad, és aranybarna lesz.
- Az olvasztott cukrot az utolsó tortalapra kenjük, és mielőtt megkeményedne, zsiros eszközzel 12 szeletre osztjuk. A cukormázzal bevont, lehűtött darabokat a torta tetejére helyezzük.
* Máz nélkül fagyasszuk le a tortát.
0 comentarii:
Megjegyzés küldése