Pages

KOVÁSZ TÖBBFÉLEKÉPPEN


Hagyományos kovász hasznátatakor fennáll a veszély, hogy a káros baktériumoktól hamar megromik. Ha élesztőt adunk hozzá, ez ritkábban fordul elő. Bármilyen búza- és rozslisztből készithetjük, fontos, hogy a készitendő süteménynek megfeleljen.

Elkészitése:
- 1,25 dl langyos tejben feloldunk 15 g friss vagy 4 g száritott élesztőt. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy átlátszó tésztát kapjunk.
- Az edényt fóliával lefedjük, szobahőmérsékleten 24 órán át állni hagyjuk. Ekkorra habos lesz, felhasználható.
- E mennyiség súlya kb. 250 g, 1 kg lisztből készitett tésztához elegendő. Ha több hozzávaló is van, négyszeres mennyiséggel számoljunk.
- Még jobban kibontakozik a kovász jellegzetes ize, ha legalább 3 nappal tovább hagyjuk állni.
- Ha hosszú ideig pihentetjük, naponta táplálni kell. Egy marék lisztet és annyi vizet adunk hozzá, hogy ismét sűrű legyen. Egy éjszakányi pihentetés után kovászunk ismét dolgozni kezd.
- Ha hűtőszekrényben tartjuk, fékezhetjük a felfutást, s igy enyhithetjük a kovász savanykás izét. Felhasználás elött újra keverjünk hozzá vizet és lisztet, állitsuk szobahőmérsékletre, amig a buborékképződés újra felgyorsul.
- A modern kovásszal bármilyen kelt tésztát elkészithetünk. Hagyjuk el az élesztőt, és a kovászhoz felhasznált liszt- és folyadék mennyiséget.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése