Pages

HÁZI KOCSONYA






A kocsonya önmagában is nagyon finom, de sült burgonyával, remoulademártással és barna kenyérrel is fogyasztható. A legfinomabb akkor, ha házilag készitjük el. Például sertéscsülökből, -körömből és -fejből, vagy csak az ugyancsak olcsó csikeszárnyból vagy -lábból. Ezzel főzzük a sovány húst, vagy készen hozzáadunk maradék főtt húst.

Elkészitése:
- A kocsonyahúst annyi vizben főzzük, amennyi elfedi. Közben többször leszedjük róla a keletkezett habot, amig már csak vékony fehér habréteg van rajta.
- Szeletekre vágott leveszöldséget adunk hozzá, és megsózzuk. Adhatunk hozzá fűszereket is, például babérlevelet, egész borsot, egy-két szegfűszeget valamint hagymát és fokhagymagerezdeket héjastúl.
- Alacsony hőfokon gyöngyöző vizben szorosan lefedve főzzük. A csirkeszárnyból készült kocsonya már 30 perc alatt, a sertéscsülökből vagy -lábból készült pedig 4 óra alatt fő meg. Ha az utóbbihoz szinhúst is adunk, azt a főzési idő letelte elött 1 órával tegyük bele. 
- A kuktában főzött kocsonya alacsony hőfokon, mintegy fele annyi idő alatt készül el.
- Akkor kész a kocsonya, ha a hús és bőrrészek könnyen lefejthetők a csontról. A lében hagyjuk kihűlni, gyorsithatjuk azzal, ha a fazekat hideg vizbe állitjuk.
- Átszűrjük, a levet hűtjük és leszedjük róla a zsirt. A húst hidegen kockára vágjuk.
- Ha egyszerű húslevest szeretnénk kocsonyásitani, literenként 12 levél zselatinlapot használjunk fel.
- Izlés szerint kevés ecettel izesithetjük.
- A húst tányérokba adagoljuk, ráöntjük a levet, és izlés szerint leveszöldségfélékkel diszitjük.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése