Pages

FINOM METÉLT FŰSZERES MÁRTÁSSAL






E felséges tészta elődje a tésztakedvelők országából származik, a genovaiak pesto-nak hivják. Eredeti izét a bazsalikomnak köszönheti, amely frissen is igazi.

Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g széles metélt
- só
- 5 gerezd fokhagyma
- 50 g mogyoróvaj
- 100 g friss bazsalikomlevél
- 50 g fűszeres sajt
- 80 g parmezán sajt
- 1/4 teáskanál bors
- 2,5 dl olaj

Elkészitése:
- Egy nagy edényben legalább 2 l vizet 1 evőkanál sóval felforralunk. Beletesszük a tésztát, megkeverjük és lefedve megfőzzük. Egy kevés olajat hozzáadunk, igy nem habzik fel és nem fut ki.
- A fokhagymát megtisztitjuk, nagy mozsárba tesszük, hozzáadunk egy púpozott teáskanál sót. Finomra törjük, hog krémes masszává álljon össze. Belekeverjük a mogyoróvajat.
- A bazsalikomot csikokra vágjuk, szétmorzsoljuk és beleszórjuk. A lereszelt sajtot és a borsot is a krémhez vegyitjük. Apránként hozzáöntjük az olajat.
- Röviddel fogyasztás előtt a masszát kevés főzővizzel sűrűn folyó krémmé higitjuk. A tésztát szűrőbe tesszük, forró vizzel leöblitjük, a krémmel összekeverjük, azonnal fogyasztjuk.

Mi illik hozzá?
Paradicsomsaláta esetleg zöldbabbal keverve, enyhén fűszeres tejszines mártással.

A változatosság kedvéért:
Ha nem szeretjük túl fűszeresen, csak parmezánt használjunk hozzá. Pikáns változat: vegyünk 3-4 filézett szardellát vagy szardellapasztát, turmixgépben készitsük el.

Fagyasztva eltartható: 8 hónapig

Előkészités: 30 perc
Főzés: 8-9 perc
Forralás: közepes hőfokon
Főzés: alacsony hőfokon


0 comentarii:

Megjegyzés küldése