Pages

A ZÖLDSÉGEK HELYES FŐZÉSE






A helyes főzés mindenek előtt azt jelenti, hogy a zöldséget éppen a megfelelő ideig főzzük. Azokat a kisebb, piszkos részeket, amelyeket nem tudtunk kimosni belőle, valamint az idegen anyagokat ily módon el lehet távolitani. A nem kivánatos keserű anyagok is eltávoznak, és a különösen rövid párolási idő következtében minimálisra csökken a vitaminveszteség.

- A zöldséget közvetlenül a leszedés vagy a vásárlás után pároljuk meg, akkor is, ha csak néhány nap múlva fogyasztjuk. Először tisztitsuk meg a zöldséget, mossuk meg, és lehetőség szerint csak ezután daraboljuk fel. Minél keményebb fajta zöldségről van szó, annál kisebb darabokra vágjuk. 
- Felforralunk kb. 3 liter vizet. Literenként 1 evőkanál sót adunk hozzá.
- A zöldséget kis adagokban tegyük bele, mert a viznek forrásban kell maradnia.
- Attól függően, hogy milyen kemény a zöldség, csak másodpercekig vay néhány percig főzzük. A zöldség akkor főtt meg, ha üvegesnek látszik, vagy ha beleharapunk, többé-kevésbé ropogósnak érezzük. Azonnal forgassuk meg vajban, és tálaljuk.
- Ha később fogyasztjuk, akkor a zöldséget hideg viz alatt azonnal lehűtjük, lecsepegtetjük, becsomagoljuk, és néhány napig a hűtőszekrénybe tároljuk vagy lefagyasztjuk.
- Tálaláskor a zöldséget közvetlenül a fogyasztás előtt kevés forró vajon megforgatjuk és felforrósitjuk. Izlés szerint frissen apritott petrezselymet szórhatunk rá.

Példák a párolási időszükségletre:
A spenótlevél már néhány másodperc után összeesik, a zsenge zöldbabnak kb. 3 percre van szüksége. Kelbimbó párolásakor a legnagyobb fejet 5 perc után vegyük ki, és vizsgáljuk meg, hogy elkészült-e.

Adagonkénti mennyiség: 
Köretként kb. 150 g-ot, főételként ennek dupláját számitsuk.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése