Pages

BOROS PUNCSOK






Amikor a nagy hidegben reszketve érünk haza, sürgősen szükségünk van egy italra, amely véget vet a fagyoskodásnak, és fel is élénkit. Segitségével bizonyos esetekben még a fenyegető megfázást is el tudjuk háritani. Hatékonysága az adagoláson múlik, éppen annyit fogyasszunk, hogy jól átmelegitsen. E meleg italokat orvosságként, lassan, élvezettel kortyolgassuk.

Rizlingpuncs
700 ml száraz rizlinget 100 g cukorral felhevitünk, de nem főzünk. Hozzáöntünk 225 ml rumot vagy arrakot (rizspálinkát), majd felforrósitjuk: 4-6 pohárnyi telik ki belőle.

Francia puncs
1,5 l vizet 100 g cukorral és 1 citrom héjával 5 percig főzünk. A héját kinyomkodjuk, eltávolitjuk. Hozzáöntjük egy citrom levét, 700 ml vörös bordóit és 300 ml arrakot, majd felforraljuk. Egy focicsapatnak elegendő, legalább 12 személynek jut belőle.

Boros puncs teával
4 evőkanál teát 3 dl vizzel leforrázunk, 3 percig közvetlenül forráspont alatt tartva főzünk. Ezután leszűrjük, és a tealeveleket jól kinyomkodjuk. Egy citromon 130 g kockacukrot addig dörzsölünk, amig a héj aromáját átveszi. Ezután 7 dl vörösborral és a citrom levével felforrósitjuk. Hozzáöntjük a teát és izesitjük. Izlés szerint 1,25 dl arrakkal gazdagithatjuk.

A pálinka és az ára:
Fontos az elővigyázatosság az igen olcsón kapható italoknál. A jó minőségű pálinkára - ezeket közepes illetve magas áron kinálják - érdemes költeni, hiszen előállitására is több gondot forditottak. Az egyszerű főzött pálinka ugyan olcsóbb, ám nehezebben emészthető, mint a kétszer vagy többszőr lepúrolt, amelyet lehetőség szerint évekig érleltek. Bővebb információt a cimkén olvashatunk.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése