Pages

TOJÁSOS PUNCS SÖRREL, SHERRYVEL ÉS RAJNAI BORRAL






E receptötletek a Brit szigetekről származnak, ahol a sherry és a sör nagy múltra tekint vissza. Tartalmas italok, mértékkel fogyasztva élénkitőek és jólesnek, ha télen, egy kiadós séta után hazaérünk.

Puncs sörrel:
- 3 tojás
- 60 g cukor
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió-virág
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 4 üveg világos sör (1,2 l )
- 150 ml konyak vagy gin

Elkészitése:
A tojásokat a cukorral és a fűszerekkel addig verjük, amig a cukor feloldódik.Forráspontig hevitjük a sört, hozzáadjuk a konyakot vagy a gint, felforrósitjuk. Folytonos keverés közben lassan a tojásos habhoz öntjük. Több, mint 1 1/2 l, kb. 9 pohárnyi ital lesz belőle.

Puncs sherryvel:
- 2 szelet fehér kenyér
- 5 dl tej
- 2 tojás, 2 tojássárgája
- 4 evőkanál száraz sherry
- 3 evőkanál barna cukor
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 csipet őrölt szerecsendió-virág

Elkészitése:
A kenyér héját levágjuk, a kenyérbelet a tejben alacsony hőfokon felforrósitjuk. Habosra verjük a tojásokat, a sherryt, a cukrot és a fűszereket, amig a cukor feloldódik. Apránként hozzáöntjük a kenyeres tejet és összekeverjük. Visszatöltjük az edénybe és megszakitás nélkül addig keverjük, amig a puncs hőmérséklete eléri a kb. 70 celsius-ot és besűrüsödik. 5 dl lesz belőle, ez kb. 3 pohár.

Puncs rajnai borral:
- 6 szem szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 1/2 citrom
- 3/4 l rajnai bor
- 12 tojássárgája
- 125 g cukor
Elkészitése:
1,25 dl vizet a fűszerekkel, a vékonyra hámozott fehér rész nélküli citromhéjjal 10 percig főzünk, majd átszűrünk. Hozzáöntjük a bort, felforrósitjuk. A tojássárgáját, a cukrpt és egy kevés forró folyadékot habbá verünk. Lasn hozzákeverjük a bort. A puncsot krémesre, 70 celsius-osra verjük. Citromlével izesitjük. Kb. 1 1/4 l lesz belőle, ez kb. 7-8 csésze vagy pohár.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése