Pages

EPRES PISKÓTASZELETEK


Ha az eperszezonban valami édességre vágyunk, érdemes elkésziteni ezt a finom, könnyű süteményt, amely a szabadföldi eper kellemes izétől különlegesen zamats lesz.

Hozzávalók 10 szelethez:
- 2 tojás
- 100 g cukor
- 40 g étkezési keményitő
- 40 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 250 g kisebb szemű eper
- 1 csomag vaniliáscukor
- 2,5 dl tejszin
- 2 evőkanál mandulaforgács
- tejszin és gyümölcs a diszitéshez

Elkészitése:
- A tojásfehérjéből 2 evőkanál vizzel habot verünk. Beleszitáljuk a cukrot, majd tovább verjük, amig a hab egészen kemény lesz.
- Az étkezési keményitőt összekeverjük a liszttel és a sütőporral, hozzáadjuka tojássárgáját, majd az egészet jól összekeverjük. A tepsit sütőpapirral kibéleljük, bezsirozzuk, és a tésztát ráöntjük.
- A piskótát megsütjük, egy tiszta konyharuhára kiboritjuk, és a sütőpapirt lehúzzuk róla. Ha kihűlt, három egyforma csikot vágunk belőle.
- Az epret megtisztitjuk, megmossuk, vaniliáscukorral összekeverjük. A tejszinből kemény habot verünk, hozzáadjuk az eper 2/3 részét, és két piskótacsikra kenjük. A lapokat egymásra helyezzük, és rákenjük a mradék tejszint. 10 szeletre vágjuk, megszórjuk piritott mandulával és diszitjük.

Ötlet:
A tejszint kevés narancslikőrrel vagy cseresznyepálinkával is izesithetjük, kellemes illatot nyer tőle.

Fagyasztva eltartható: 3 hónapig

Elkészités: 1 óra
Sütés: 15 perc
Villanysütő: 200 celsius
Gázsütő: 3-4. fokozat

MANDULÁS-MÉZES SÜLT ALMA






Néha-néha nosztalgiából eszünkbe jut egy-egy régi iz.mi lenne például, ha újra sült almát készitenénk? Vajon legközelebb is olyan hosszú ideig tart?

Hozzávalók 4 személyre:
- 8 kisebb alma
- 1 citrom leve
- 3 evőkanál mazsola
- 25 g darált mandula
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál mandulalapocska
- 8 szem meggy

Elkészitése:
- Az almákat meghámozzuk, és egy éles keskeny késsel kivájjuk a magházakat. Citromlével bekenjük, hogy szép fehér maradjon.
- Egy lapos sütőformát kevés vajjal kikenünk, és az almákat egymástól kis távolságra beletesszük. 
- A mazsolát apróra vágjuk, a darált mandulával összekeverjük, és a magházak helyére töltjük. A maradék vajat és a mézetfelmelegitjük, összekeverjük, és az almákat bekenjük vele.
- Megszórjuk a mandulalapocskákkal, és a meggyszemekkel diszitjük. A forró sütő közepén megsütjük. Vaniliamártással tálaljuk.

A vaniliamártáshoz:
2 tojásból 50 g cukorral finom habot verünk. 5 dl tejet 1 csipet sóval és 1 teáskanál vaniliával felforralunk. A habhoz keverjük, visszatesszük a fazékba, és rövid ideig verjük, amig a mártás besűrűsödik. Azonnal levesszük a tűzhelyről, és hideg vizfűrdőben tovább verjük.

A vaniliamártás melegen és hidegen is fogyasztható.

Elkészités: 20 perc
Sütés: 20 perc
Villanysütő: 225 celsius
Gázsütő: 4-5. fokozat

FINOM METÉLT FŰSZERES MÁRTÁSSAL






E felséges tészta elődje a tésztakedvelők országából származik, a genovaiak pesto-nak hivják. Eredeti izét a bazsalikomnak köszönheti, amely frissen is igazi.

Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g széles metélt
- só
- 5 gerezd fokhagyma
- 50 g mogyoróvaj
- 100 g friss bazsalikomlevél
- 50 g fűszeres sajt
- 80 g parmezán sajt
- 1/4 teáskanál bors
- 2,5 dl olaj

Elkészitése:
- Egy nagy edényben legalább 2 l vizet 1 evőkanál sóval felforralunk. Beletesszük a tésztát, megkeverjük és lefedve megfőzzük. Egy kevés olajat hozzáadunk, igy nem habzik fel és nem fut ki.
- A fokhagymát megtisztitjuk, nagy mozsárba tesszük, hozzáadunk egy púpozott teáskanál sót. Finomra törjük, hog krémes masszává álljon össze. Belekeverjük a mogyoróvajat.
- A bazsalikomot csikokra vágjuk, szétmorzsoljuk és beleszórjuk. A lereszelt sajtot és a borsot is a krémhez vegyitjük. Apránként hozzáöntjük az olajat.
- Röviddel fogyasztás előtt a masszát kevés főzővizzel sűrűn folyó krémmé higitjuk. A tésztát szűrőbe tesszük, forró vizzel leöblitjük, a krémmel összekeverjük, azonnal fogyasztjuk.

Mi illik hozzá?
Paradicsomsaláta esetleg zöldbabbal keverve, enyhén fűszeres tejszines mártással.

A változatosság kedvéért:
Ha nem szeretjük túl fűszeresen, csak parmezánt használjunk hozzá. Pikáns változat: vegyünk 3-4 filézett szardellát vagy szardellapasztát, turmixgépben készitsük el.

Fagyasztva eltartható: 8 hónapig

Előkészités: 30 perc
Főzés: 8-9 perc
Forralás: közepes hőfokon
Főzés: alacsony hőfokon


FINOM NYÁRI ZÖLDSÉGLEVES






A leves zöld szinét a fűszernövények adják. Szabadon válogathatunk belőlük a konyhakertben. A tej, a tojás és a tejszin finommá teszi a levest, kolbásszal fogyasztva bőséges és laktató.

Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g répa
- 250 g zsenge zöldborsó
- 1 evőkanál vaj
- 1/2 l húsleves
- 2 evőkanál liszt
- 1/2 l tej
- 1/2 teáskanál só
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 2 evőkanál petrezselyem
- 2 evőkanál kapor
- 1 evőkanál citromlé
- 2 tojássárgája
- 1,25 dl tejszin

Elkészitése:
- A répa külsejét lekaparjuk, megmossuk, apróra kockázzuk. A borsót megmossuk. Felolvasztjuk a vajat, megpároljuk benne a répát és a borsót. A húslevest hozzáöntjük, és 5 percig főzzük.
- Összekeverjük a lisztet a tejjel, a leveshez adjuk, 10 percig főzzük, sóval, szerecsendióval izesitjük. Ha túl sűrű lenne, vizzel higitjuk. Hozzávegyitjük az apróra vágott fűszernövényeket.
- A tojássárgáját felverjük a tejszinnel, a levesbe keverjük, már nem főzzük tovább. Azonnal tálaljuk. 

Mi illik hozzá?
Piritott fehér kenyér vagy parasztkenyér.
Változatosság kedvéért: Két sütni való kolbász belsejét kis darabokra vágjuk és a levesbe főzzük.

Fagyasszunk le hozzá blansirozott zöldséget.
Fagyasztva eltartható: 8 hónapig

Előkészités: 20 perc
Főzés: 15 perc
Párolás: közepes hőfokon
Főzés: alacsony hőfokon

HIDEG SZÁRNYAS - KRÉMLEVES






Az elegánsabb változatban a rövid ideig főzött szaftos folyami rákot kibontjuk a páncéljából és a leveshez adjuk. Ugyanilyen finom, ha olcsóbb tengeri rákkal készitjük.

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 l tyúkhúsleves (leveskockából)
- 20 g vöröshagyma
- 30 g vaj
- 2 teáskanál curry
- 1 evőkanál liszt
- 1 kis darab csirkemell
- 4 tojássárgája
- 5 dl tejszin
- 1 evőkanál petrezselyem

Elkészitése:
A hagymát vajon aranysárgára piritjuk, curry-vel és liszttel habzásig melegitjük. A levessel felöntjük és felforraljuk.
- Beletesszük a húst, és 20-25 percig főzzük. Lefedve, a tűzről levéve állni hagyjuk. A csirkemellet kivesszük, és hideg helyre tesszük.
- A tojássárgákat elkeverjük 2 dl tejszinnel, hozzávegyitjük, és közvetlenül forráspontig melegitjük. Langyosan átszűrjük, lefedve hűlni hagyjuk. 3 dl tejszint krémesre verünk, a húst kisebb darabokra vágjuk.
- A levest mélytányérba töltjük, a tejszint óvatosan a közepére cseppentjük. Egyenként beletesszük a húst esetleg a tenger gyümölcseit. Megszórjuk egy kevés apróra vágott petrezselyemmel.

A változatosság kedvéért:
200 g nyers darált csirkemellet sóval, borssal, cayenne-borssal, 1 tojásfehérjével és 150 g tejszines krémsajttal nagyon hidegen összedolgozunk, gombócokat formálunk belőle, majd 10 percig főzzük.

A mélyhűtött tengeri rákot felengedve tisztitsuk meg.

Fagyasztva eltartható: 3 hónapig

Előkészités: 30 perc
Hűtés: 2-18 óra 
Forralás: közepes hőfokon
Párolás: mérsékelt hőfokon

WALES-I MAZSOLÁS KALÁCS





E süteményt korábban birkanyirás és cséplés alkalmával készitették, manapság akkor sütik, ha a hétvége fárasztó sportolással vagy játékkal telik.

Hozzávalók 24 darabhoz:
250 g zsir vagy kiolvasztott szalonnazsir
- 375 g liszt
- 250 g cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- kb. 2,5 dl iró
- 500 g mazsola

Elkészitése:
- A zsirt és a lisztet összevegyitjük, szétmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot. A szódabikarbónát 4 evőkanál langyos iróval összekeverjük, hozzáöntjük, ugyanigy a felvert tojásokat is.
- A tésztát összekeverjük, annyi irót adunk hozzá, hogy sima legyen. Beleszórjuk a mazsolákat.
- Egy 20 centis formát kikenünk szalonnazsirral, beleöntjük a tésztát, és addig sütjük, amig a teteje aranybarna lesz. Ezután sütőpapirral letakarjuk, és mérsékelt tűzön tűpróbáig sütjük.
- A süteményt kicsit hűlni hagyjuk, még melegen kiboritjuk a formából, és rombusz alakú szeletekre vágva tálaljuk.

Ötlet:
A hájat, a sonkán vagy füstölt szalonnán található zsirt kis darabokra vágjuk, kevés hideg vizzel felfőzzük, kevergetve sisteregni hagyjuk, amig a tepertő ropogós lesz. Próbáljuk ki frissen, megsózva, fekete kenyéren.

Süteményes dobozban 4 hétig eláll.
 Fagyasztva eltartható: 4 hónapig

Előkészités: 30 perc
Sütés: 70 - 80 perc
Villanysütő: 175 celsius-150 celsius

FOKHAGYMA - TÖBB MINT FŰSZER

Hippokratész, az orvos és Arisztotelész, a természettudós már időszámitásunk előtt nagy jelentőséget tulajdonitott a fokhagyma gyógyitó erejének. Mindenekelőtt egészségmegörző szerepe van. A bizonyiték csak a mi századunkban született meg: a fokhagyma értékes ásványok és vitaminok mellett csiraölő anyagokat is tartalmaz, igy jobb, mint a szokásos antibiotikumok, hiszen megoldja a hasznos mikroorganizmusokat. A fokhagyma sok panaszt csökkent és szüntet meg - e témával könyveket lehetne megtölteni.

Fokhagyma a konyhában
A friss gumó kemény és száraz, télen és tavasszal zöld csira is lehet benne, amelyet el kell távolitanunk, mert keserű. A nagyobb készleteket lógatva, levegős, hűvös, száraz helyen kell tartani. A barna héjú gumókat füstöléssel tartósitották, igy sokáig elállnak. A fokhagymás ételek észrevehetően elveszitik aromájukat a fagyasztástól. A fokhagymagerezdeket egyenként héjastul is áttörhetjük a fokhagymaprésen, igy könnyebb eltávolitani a visszamaradó részeket. Ha mozsárban vagy késsel apritjuk fel, ajánlatos sóval megszórni, ez megköti az aromát, és javitja a fűszer tulajdonságait. Mértéktartó izesitéshez egész gerezdet tegyünk az ételbe, és főzés után távolitsuk el. Piritáskor csak sárgára süssük, mert barnán megkeseredik, és elronthatjuk vele az egész ételt.  Alapvetően elmondhatjuk, hogy a fokhagyma markáns fűszer, amely - ha takarékosan bánunk vele - kiemeli, és kellemesen teltté teszi a hozzávalók egyéni izét.

Fűszerolaj salátákhoz 
1 fokhagyma, 1 ágacska rozmaring, 4 csipős paprika, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor és 4 evőkanál ecet. 10 percig főzzük. Meghámozzuk a gerezdeket, 2,5 dl olajba tesszük, hűvös helyen tároljuk. Legalább 1 hétig érleljük.

FASZÉNPARÁZSON SÜLT PADLIZSÁN


A grillsütés jó és olcsó mulatság idősnek, fiatalnak egyaránt. A padlizsánhoz friss fokhagymát adunk, amely hő hatására elvesziti markáns izét.

Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db egyenként 200 g-os padlizsán
- só
- 1 fej zsenge fokhagyma
- bors
- 2 evőkanál olaj
- 1/2 teáskanál citromlé

Elkészitése:
- A padlizsánokat szárastúl félbevágjuk, igy a szárat nyélként használhatjuk. A vágott felületet szabályos távolságonkéntbevágjuk, megsózzuk és állni hagyjuk.
- Félbevágunk egy fokhagymagerezdet, bedörzsöljük vele a padlizsánok húsát. Frissen őrölt borssal megszorjuk, megkenjük olajjal.
- A padlizsánokat megszáritjuk, vágási felületükkel lefelé a grillrácsra tesszük és világosra piritjuk. Megforditjuk és addig sütjük, amig a bőr felhólyagosodik.
- A fokhagymát gerezdekre szedjük, a héj megbarnulásáig grillezzük. Ezután meghámozzuk, megsózzuk és citromlevet csöpögtetünk rá.

Mi illik hozzá?
Friss, félszáraz fehérbor, Friss házi kenyér és paradicsommártás vagy joghurt.
Ötlet:
Ugyanigy készitjük el a kis cukkinit is, a fenti köretek illenek hozzá is.
Hasznos tudnivalók:
A frissen leszedett fokhagyma gumója sima, kevés gerezddel. A szára zöldes szinű.

Előkészités: 10 perc
Állási idő: 15 perc
Grillezés: 10 cm-es távolságra

SPAGETTI HERCEG MÓDRA






Korábban az előkelő uraságok szivesen fáradoztak azon, hogy különleges receptekkel tiszteletet szerezzenek nevüknek. Ez az eset is mutatja, hogy a fokhagyma fogyasztása nem feltétlenül jár kellemetlen szaggal.

Hozzávalók 4 személyre:
- 6 gerezd fokhagyma
- 30 g vaj
- 30 g liszt
- 2 dl tej
- só, fehér bors, szerecsendió
- 300 g spagetti
- 8 evőkanál olivaolaj

Elkészitése:
- A fokhagymát megisztitjuk, 5 dl vizben alacsony hőfokon, gyengén gyöngyözve, fedő nélkül megfőzzük. A vajat felolvasztjuk, liszttel habzásig melegitjük, a tejet hozzáöntve 10 percig főzzük, sóval, borssal, szerecsendióval izesitjük.
- Kb. 2,5 l sós vizet 2 evőkanál olajjal felforralunk, a spagettit fokozatosan beletesszük, megkeverjük, és nem túl puhára főzzük.
- A fokhagymát a lé egy részével együtt kis lyukú szitán áttörjük, összesen 2 dl legyen. Hozzákeverünk 6 evőkanál olajat, a mártást melegen tartjuk.
- A spagettit lecsepegtetjük, 4 mélytányérra szétosztjuk, előszőr a fehér- majd a fokhagymás mártással leöntjük, az asztalnál összekeverjük.

Mi illik hozzá?
Zöld saláta kockára vágott paradicsommal, olajjal és fűszernövényekkel készitett ecetes öntettel.
Hasznos tudnivalók:
E látszólag egyszerű étel is bizonyitja, hogy a jó konyha nem feltétlenűl fényűző.

Ötlet:
Ha a fokhagyma főni kezd, nyissunk ablakot, és csukjuk be a konyha ajtaját.

Előkészités: 30 perc
Főzés: legfeljebb 60 perc
Forralás: közepes hőfokon
Főzés: alacsony hőfokon

MINESTRONE ÁRPAGYÖNGGYEL


A minestronét nyáron, langyosan tálalva akár fő fogásként is fogyaszthatjuk, hiszen elég tartalmas és könnyű ahhoz, hogy jóllakjunk vele. Előző nap is elkészithetjük.

Hozzávalók 4 személyre: 
- 200 g fehér ba
- 200 g árpagyöngy
- 125 g füstölt szalonna
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 csomó petrezselyem
- só, bors
- 150 g burgonya
- 1 db 150 g-os főzni való, borsos kolbász

Elkészitése:
- A babot beáztatjuk, leöblitjük, az árpagyönggyel 2 l friss vizben főzni kezdjük. Hozzáadjuk a szalonnát, a kockára vágott szalonnát, a kockára vágott fokhagymát, a petrezselyem csomóba kötött szárát, felforraljuk és megfőzzük.
- A levest enyhén sózzuk, borsozzuk. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és az utolsó 15 percben hozzáadjuk, hogy megpuhuljon, de n főjön szét.
- A hőforrást kikapcsoljuk, a levest lefedve állni hagyjuk, amig langyosra hűl.
- Közben a szalonnát kockára vágjuk, ropogósra piritjuk, zsirját a levesbe keverjük. A kolbász bőrét lehúzzuk, hidegen vékonyra szeljük, majd a petrezselyem levelét apróra vágjuk.

Befejezés és tálalás:
A petrezselyemszárat kinyomkodjuk, eltávolitjuk. A kolbászt a levesbe ázni hagyjuk, igy kioldódik belőle a só. Közvetlenül tálalás előtt izesitjük, szalonnával és finomra vágott petrezselyemme megszórva tálaljuk.
Mi illik hozzá?
Házikenyér vajjal vagy anélkül.

A levest burgonya nélkül fagyasszuk le.
Fagyasztva eltartható: 3 hónapig

Előkészités: 20 perc
Áztatás: 8 óra
Főzés: 105 perc, alacsony hőfokon

ÉDES VAGY PIKÁNS OMLETT


Mielőtt lefednénk a pikáns omlettet, fűszernövényekkel, piritott gombával vagy sajttal szórjuk meg. Sütés után az omlettek egyik felére tesszük a főtt zöldséget vagy a kompótot, a másikat ráhajtjuk.

Hozzávalók 4 személyre:
- 4 tojás fehérje és sárgája
- kevés só, bors és szerecsendió vagy kevés cukor
- reszelt citromhéj vagy vanilia
- 2 teáskanál vaj

Elkészitése:
- A tojássárgáját az édes vagy pikáns fűszerekkel elkeverjük. A fehérjét zsirtalan tálban kemény habbá verjük.
- 1-1 főzőlapot alacsony és közepes hőfokra kapcsolunk. A serpenyőket lefedve rátesszük, és felforrósitjuk.
- A tojáshab 1/4-ét a tojásos krémbe keverjük, az egészet a tojáshabra öntjük és keverőkanállal óvatosan összekeverjük. Nem tovább, mint amennyire szükséges, nehogy a massza nyúlóssá váljon.
- A serpenyőben közepes fokon vajat olvasztunk, ha gyöngyözik, a massza felét beletesszük, elsimitjuk, lefedve, alacsony hőfokon megsütjük. Sütés közben ne emeljük fel a fedőt.

TÖLTELÉKEK:
Pikáns: bármilyen húsos, halas, szárnyas vagy gombás ragu.

Zöldségkedvelőknek: brokkoli, paraj, paradicsom, paprika, rizibizi vagy párolt hagyma.

Édes: lekvár, zselé, dió, mák, mandula, mogyorókrém, túrókrém.

A maradékot fagyasszuk le töltelékhez.
Fagyasztva eltartható: 3 hónapig

Előkészités: 30 perc
Sütés: 12 perc
Előmelegités: közepes hőfokon
Sütés: alacsony hőfokon

HABOS HAWAII - SZELETEK






A fotó kedvéért kicsit másképpen készitettük el a szendvicset, mint ahogy az a receptben áll, hogy jól látható legyen. A gyakorlatban a habnak teljesen fednie kell a kenyérszeleten lévő hozzávalókat.

Hozzávalók 4 személyre:
- 4 szelet félbarna kenyér
- 4 szelet konzerv ananász
- 120 g gouda vagy emmentáli sajt
- 20 g vaj
- 200 g vékonyra szeletelt főtt sonka
- 2 tojás fehérje
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem

Elkészitése:
- A kenyeret a kenyérpiritóban ropogósra sütjük. Az ananászt jól lecsöpögtetjük. A sajtot finomra reszeljük.
- A kenyeret megvajazzuk, rátesszük a sonkát és az ananászt. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverjük a reszelt sajtot, és befedjük vele a kenyereket.
- A tepsi tetejére rácsot helyezünk, erre tesszük a szendvicseket, és a forró sütő közepén addig sütjük, amig a hab enyhén megbarnul.
- A Hawaii-szeleteket deszkára vagy tányérra helyezzük, megszórjuk petrezselyemmel, frissen tálaljuk és fogyasztjuk. Ha nagyon éhesek vagyunk, dupla adagot is készithetünk.

Mi illik hozzá?
Fejessaláta joghurtos öntettel.

A tojásfehérje maradékát sóval összekeverve lefagyaszthatjuk.
Fagyasztva eltartható: 10 hónapig

SPÁRGA SONKÁVAL ÉS SAJTTAL






A friss spárgaszezon nem jár le tavasztól Szent Iván napjáig. Ősszel és télen is van spárgabehozatal, néha jobb minőségű és olcsóbb, mint a hagyományos spárgaszezon idején.

Elkészitése:
- Megtisztitjuk a spárgát, és levágjuk a végeit. A héját és a levágott végeket egy liter vizben főzzük tiz percig, majd tegyük egy konyharuhába, és, ha kicsit kihűlt, csavarjuk ki jól.
- A spárgalét, sót 1 evőkanál vajat és a cukrot felforraljuk. A spárgát egymás után 3 adagban egyenként öt percig főzzük és lecsurgatjuk.
- 3 evőkanál vajat megolvasztunk, és belekeverjük a lisztet. 3/8 liter spárgalét hozzáöntünk, és mártássá főzzük.
- A spárgát beletesszük egy jénai edénybe, és ráöntjük a mártást. Megszórjuk borssal, petrezselyemmel, apróra vágott sonkával és reszelt sajttal. A sütőbe tesszük, és addig sütjük, amig a sajt rá nem olvad.

Mi illik hozzá?
Sós burgonya vagy ropogós piritós, könnyű fehérbor pl. rizling.

Javaslat:
A mártást egy kis citromlével és cukorral izesitjük, egy kis vajjal elkeverjük.

A megtisztitott spárgát nyersen vagy főtten le lehet fagyasztani.
Fagyasztva eltartható: 9 hónapig

Elkészités: 40 perc
Sütés: 10 perc
Villanysütő: 175 celsius
Gázsütő: 2-3. fokozat

GYÜMÖLCSÖS FAGYLALTKEHELY






A mélyhűtött málna akkor tartja meg formáját és marad zamatos, ha a hűtőszekrényben letakarva lassan engedjük fel. Ha sietős, turmixoljuk össze a fagyott málnát, majd keverjük össze a többi gyümölccsel.

Hozzávalók 6 személyre:
- 300 g málna
- 2 szelet ananász
- 4 fél őszibarack (befőtt)
- 6 evőkanál málnalikőr
- 1/2 l vaniliafagylalt
- 200 ml tejszinhab
- 1 csomag vaniliáscukor
- 6 evőkanál tojáslikőr

Elkészitése:
- Olvasszuk fel a málnát. Az ananászt és az őszibarackor vágjuk kis darabokra, keverjük össze a málnalikőrrel és hűtsük le.
- A poharakar kb. öt percig a fagyasztóba hűtsük le. A fagylaltot 1 órán át a jégkocka fagyasztóban vagy 20 percig a hűtőszekrény normál részében engedjük fel.
- A tejszinhabot a vaniliáscukorral verjük kemény habbá, töltsük a kinyomózsákba, és a tálalásig hűtsük le.
- A gyümölcsök 3/4-ét osszuk szét a poharakba, és tojáslikőrrel locsoljuk meg. A fagylaltot szeleteljük fel, vagy gombóc formában helyezzük a gyümölcsre. Tejszinhabbal és a megmaradt gyümölccsel diszitsük.

Mi illik hozzá?
Piskóta, édes ostyák vagy aprósütemények. 

Javaslat: 
Hogy a málna gyorsabban olvadjon fel, málnalikőrrel meglocsolva, a többi gyümölccsel együtt tegyük egy tálcára, hagyjuk állni szobahőmérsékleten, és időnként rázogassuk meg.
Azt a fagylaltot, amit a következő nap kivánunk elhasználni, felbontás nélkül tároljuk.

Fagyasztva eltartható: 4 hónapig

Előkészités: 20 perc
A málna felolvasztási ideje: 5 óra

MÉZES PISKÓTA EPERJOGHURTTAL


A túl erősen, főként elektromos habverővel felvert tejszin könnyen szemcséssé válik. Segithet ilyenkor egy kevés, kézi habverővel felvert, folyékonyabb tejszin, likőr vagy más folyadék.

Hozzávalók 12 szelethez:
- 3 nagy tojás
- 100 g méz
- 100 g liszt
- 1 teáskanál vaj
- 500 g eper
- 500 g cukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1,5 zacskó zselatinpor
- 4,5 dl sovány joghurt
- 2,5 dl tejszin
- 100 g almazselé

Elkészitése:
- A tojásokat habosra verjük 3 evőkanál forró vizzel, hozzákeverjük a mézet, majd a lisztet. Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű formát, beletöltjük a habot, és alulról a második sinen megsütjük.
- A megtisztitott, megmosott epret konyharuhára teritjük. Félreteszünk 250 g- nyi szép szemet , a többit pépesitjük a cukorral és a citromlével. A meglangyositott pépben feloldjuk a zselatint. Keverés közben hozzáadjuk az epret és a joghurtot.
- Keményre verjük a tejszint, a krémhez keverjük, amikor az dermedni kezd. Végül kupolaszerűen a kihűlt piskótára halmozzuk, és hűtőszekrénybe tesszük.
- Az almazselét összekeverjük 2 evőkanál vizzel, és nem túl folyóssá melegitjük. Bevonjuk vele a félbevágott eperszemeket, és diszitésként a tortára tesszük. 

Mi illik hozzá?
Keményre verünk 2,5 dl tejszint, és habrószákat nyomunk a tortára. Kedvünk szerint izesithetjük egy kevés narancslikőrrel. Durvára vágunk egy kevés pisztáciát, és a torta közepére szórjuk.

A mélyhűtött epret félig fagyott állapotban pépesitsük.

Fagyasztva eltartható: 3 hónapig

Előkészités: 45 perc
Hűtés: 1-2 óra
Sütés: 15 perc, 175 c-on

FINOM FALATKÁK FÜSTÖLT HALLAL






E finom falatokhoz csak egészen friss füstölt halat vásároljunk, például laposhalat. Ha vendégeknek szánjuk, idejében rendeljük meg a kereskedőtől.

Hozzávalók 4 személyre:
- 100 g puha vaj
- 20 g reszelt torma
- 1/2 teáskanál só
- 2 evőkanál metélőhagymakarika
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 szelet teljes őrlésű lisztből sütött fekete kenyér
- 400 g füstölt hal
- 2 paradicsom
- kapor
- salátalevél
- fekete bors

Elkészitése:
- A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a tormár, a sót, és a metélőhagymát. Beletörjük a fokhagymát, összekeverjük és izesitjük.
- A kenyérszeleteket a fűszeres vajjal megkenjük, 4-4 háromszögre vágjuk, 1-1 db füstölt halat fektetünk rá.
- A falatokat szeletelt paradicsommal diszitjük, durván őrölt borssal megszórjuk. A megmaradt kenyérkéket salátalevéllel és tormával rakjuk meg.
- A szendvicseket fóliával letakarjuk, 1/2 napra hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt fél órával szobahőmérsékleten állni hagyjuk, igy lesz a legizletesebb.

Mi illik hozzá?
Száraz pezsgő vagy sherry, esetleg sör.

Fagyasszunk le hozzá fűszervajat.

Fagyasztva eltartható: 6 hónapig

Elkészités: 25 perc

EGÉSZ HAL FŐZÉSE







 A legjobb hal sem ér semmit, ha nem friss, vagy szaga van. A hal egészséges táplálék, könnyen emészthető, értékes zsirsavakban és ásványi anyagokban gazdag.

Bevásárláskor: A friss árut átlátszó szeméről, feszes bőréről és piros, nyákos kopoltyújáról ismerhetjük fel. Ha nem akarjuk kékre főzni, vásároljunk kibelezett, lepikkelyezett halat.
A hal kékre főzése: Joggal népszerű. Nem kerül sok fáradtságba és az egyes fajták jellegzetes izét is érvényre juttatja. A halak bőre a forróságtól válik kékké és kevésbé az ecettől, amely elveheti a hal jó izét.
Zöldségek és fűszerek: Finom izt adhat a főzetnek. Édesvizi halakhoz vöröshagyma, sárgarépa, petrezselyem és egy pár szem bors, tengeriekhez még 1 babérlevél és egy kevés száraz fehérbor is illik.
 
A hal főzése:
A főzetet előszőr 15 percig forraljuk, a zöldségekkel és a fűszerekkel, majd megsózzuk és beleöntjük az ecetet vagy a citromlevet. Beletesszük a halat és amikor kis buborékok emelkednek a felszinre, hozzáöntünk egy csésze hideg vizet, hogy húsa szép lemezes legyen. Az edényt szorosan lezárjuk és a tűzről levesszük, a halat a forró vizben puhulni hagyjuk: a kisebb halakat, mint a pisztráng 8 percig, a nagyobbakat, mint a ponty 20 percig. A hal vastagságának minden 2,5 centijére 10 percet számolunk. Próbaként a fej mögötti legvastagabb helyen tűvel szúrjuk meg. Ha az ellenálás gyenge és a hús enged, a hal elkészült.

Mennyiség 4 személy részére:
- 4 liter főzőlé
- 2 kg egész hal (fejjel és farokkal)

A legfontosabb hozzávaló: A só. Édesvizi halaknál literenként 5 g-ot, Tengeri halaknál 2-szer annyit teszünk a főzővizbe. Az ecettel vagy a citromlével bánjunk nagyon takarékosan, 5 l főzővizhez 1 evőkanál elegendő.

PONTYPAPRIKÁS






Ehhez az ételhez legjobb filézett pontyot vásárolni. Ha nem kapható, egy kis fáradtsággal magunk is eltávolithatjuk a kellemetlen szálkákat.

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 filézett ponty
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 evőkanál só
- 500 g kigyóuborka
- 1 piros paprika
- 1 mogyoróhagyma
- 3 evőkanál vaj
- 1 teáskanál édes-nemes paprika
- fehér bors
- 2 dl tejföl
- 1 teáskanál paradicsompüré
- 30 g főtt sonka felkockázva
- 2 evőkanál kapor, szár nélkül

Elkészitése:
- A halat 50 g-os darabokra vágjuk, megpácoljuk a borban.
- Az uborkát meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, hullámos diszitőkéssel 1/2 centisre szeleteljük, 2 l sós vizben üvegesre főzzük, majd hideg vizzel leöblitjük. 
- A paprikár megtisztitjuk, felkockázzuk. A hagymát kockára vágjuk,1 evőkanál vajon megpároljuk, édes-nemes paprikával összekeverjük, beletesszük a haldarabkákat. Felhigitjuk a borral és félig megfőzzük. A halat sózzuk, tejföllel összekeverjük, lassan főzzük, majd előmelegitett tányérra tesszük.
- A paradicsompürét a mártáshoz adjuk, felverjük. Beleszórjuk a kockára vágott paprikát és a sonkát, felforraljuk. A tűzről levesszük, belekeverjük a kaprot, izesitjük a mártást. 2 evőkanál vajon rázogatva felhevitjük az uborkát.

Mi illik hozzá?
Petrezselyembe vagy kaporba forgatott sós burgonya.

A halat egészben fagyasszuk le.
Fagyasztva eltartható: 6 hétig  

Előkészités: 40 perc
Pácolás: 20 perc
Főzés: 5 perc
mérsékelt hőfokon

SALÁTÁK - A MEGFELELŐ ÖNTETTEL






A tavasz első ajándéka a hónapos retek és a sóska. Hazai termesztésből vagy importból szinte egész éven át kapható fejes saláta, jégsaláta, uborka, cikória, endivia, radicchio, zelergyökér és torma. Ma már nálunk is vannak olyan zöldségüzletek, ahol a ritkább fajtákat is megvásárolhatjuk.

Bevásárlás: Mindig a legfrissebb levelű salátákat válasszuk ki.
Tárolás: A leveles féléket lazán csavarjuk nedves konyharuhába, és néhány napig tároljuk hideg helyen.
Tisztitás: A fonnyadt, megbarnult és kemény részeket vágjuk ki, és dobjuk el. A cikória torzsájának keserű belsejét vájjuk ki. A keményebb zöld részeket vágjuk csikokra.
- Mosás: A salátát bő, hideg vizben kissé öblitsük át. Ha az edény alján sok homok marad, öblitsük le újra. Rövid ideig csöpögtessük le, csavarjuk konyharuhába és hűtsük. Igy néhány órán át egészen friss marad, de eléggé megszárad ahhoz, hogy az öntetet ne vizezze fel.
- Elkészités és tálalás: Az öntethez a hozzávalókat a felsorolt sorrendben adjuk hozzá, majd közvetlenül a tálalás előtt egy nagy tálban óvatosan keverjük el a salátával. Bőséges mennyiségű öntetet készitsünk, s a követklező napokban szorosan lezárt edényben tároljuk a hűtőszekrényben. Személyenként 1-2 evőkanál öntetet és 50-100 g salátát számoljunk.

Hozzávalók az öntetekhez:
Francia öntet:
- 1 tojássárgája
- 1/2 teáskanál só
- 2 evőkanál borecet
- 1/2 teáskanál paradicsompüré
- 1 teáskanál reszelt vöröshagyma
- 8 evőkanál olaj
- 1 csipet csipős pirospaprika
Citromos-tejszines öntet:
- 4 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál só
- 1/4 teáskanál cukor
- 1/4 teáskanál fehér bors
- 2 dl tejszin
- reszelt hagyma, fokhagyma vagy apróra vágott zöldfűszerek, pl. kapor, petrezselyem, zsázsa

Joghurtöntet: 
- 1,5 dl joghurt
- 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál cukor
- 1/2 teáskanál só
- 1 csipet bors
- fokhagyma és/vagy zöldfűszerek
Mustáros öntet:
- 1 evőkanál közepesen csipős mustár
- 1 evőkanál ecet
- 1 teáskanál cukor
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál fekete bors
- 6 evőkanál olaj
- petrezselyem, snidling vagy kapor

SZALONNÁS-MÁJAS RIZOTTÓ






A rizottó az olasz konyha jellegzetessége. Számtalan változatában az a közös, hogy a rizs mindig szaftos. Van, aki önmagában szereti, van, aki összekeveri különféle hozzávalókkal, s ez újabb és újabb egydülálló variációkat eredményez. Receptünk kitünő példa erre.

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 fokhagymagerezd
- 30 g marhavelő
- 3 evőkanál vaj
- 250 g hosszúszemű rizs
- 7,5 dl forró húsleves
- só, bors
- 50 g húsos szalonna
- 200 g csirkemáj
- kevés liszt

Elkészitése:
- A megtisztitott hagymát és fokhagymát apró kockákra vágjuk. A marhavelőt is kockákra vágjuk, és a rizsfőző edényben vajon megpiritjuk. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd üvegesre pároljuk.
- Beletesszük a rizst, és állandó kevergetés mellett ezt is üvegesre púroljuk. Hozzáöntjük a levest, majd sóval és borssal izesitjük. Fedő alatt tovább púroljuk, amig a rizsszemek megduzzadnak.
- A szalonnát széles csikokra vágjuk, magas hőfokon ropogósra sütjük. Közben a májat megtisztitjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk, lisztben megforgatjuk és kiverjük.
- A szalonnát kivesszük a zsiradékból, és a májat állandó forgatás mellett 2 percig sütjük benne, majd megfűszerezzük és félretesszük.
- Tálalás előtt a szalonnát és a májat összekeverjük a rizzsel.

Mi illik hozzá?
Szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, kináljunk hozzá vegyes salátát vagy vajban párolt borsót vagy sárgarépát.

Ötlet:
A csirkemáj helyett zsirtalan sertéshúst is tehetünk bele.

Fagyasztva eltartható: 3 hónapig

Elkészités: 30 perc
Párolás: 25 perc
Párolás: alacsony hőmérsékleten

PANZEROTTI ALLA ROMANA






Minden út Rómába vezet - e mondás a konyhaművészet ösvényeire is igaz. E főváros visszatükrözi egy nemzet jellemzőit, és egyben a nemzetközi konyhakultúra finomságával is rendelkezik.

Hozzávalók 4 személyre:
- 50 g puha vaj
- 2 tojássárgája
- 1 tojás
- 2 késhegynyi só
- 300 g liszt
- 100 g érett sajt (pl.-ul trappista)
- 75 g főtt sonka
- 1 csomó petrezselyem
- 40 g reszelt parmezán sajt
- 2 késhegynyi durvára őrölt bors
- 1 kevés tojásfehérje
- olaj vagy margarin

Elkészitése:
- A vajat, a tojássárgáját és a sót 4 evőkanál meleg vizzel összekeverjük. A lisztbe nyomott mélyedésbe töltjük, és sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet.
- A sajtot és a sonkát apró kockákra vágjuk. A petrezselymet finomra apritjuk, összekeverjük a felkockázott hozzávalókkal, a parmezánnal, a tojással és a borssal.
- A tésztát 12 db egyforma nagyságú részre osztjuk, lisztezett gyúródeszkán golyókká formázzuk és 10-12 cm átmérőjű körökké lapitjuk. A széleit megkenjük tojásfehérjével, a közepére tesszük a tölteléket. A lapokat félbe hajtjuk, széleit egymásra nyomkodjuk.
- Egy edlnybe legalább 2 cm magasan zsiradékot töltünk és felhevitjük. A tésztát aranysárgára sütjük, közben egyszer megforditjuk. A zsirt konyhai papirtörlőn leitatjuk, a tésztát forrón tálaljuk.

Mi illik hozzá?
100 g felcsikozott endiviábó, 40 g paradicsomkockából, 1 csomo karikákra vágott metélőhagymából készitett saláta, amelyhez egy tojássárgájából 4 evőkanál olajjal, sóval, borssal, 1 evőkanál ecettel és 4 evőkanál húslevessel öntetet készitünk.

Fagyasztva eltartható: 3 hónapig

Előkészités: 40 perc
Sütés: néhány perc
Olajsütő vagy olajfürdő: 170-180 celsius

OLASZ KÜLÖNLEGESSÉG: TIRAMI SU






Csodálatos különlegesség Olaszországból. Mascarponéból készül, amely nem más, mint édes, friss tejszines krémsajt.

Hozzávalók 6 személyre:
- 500 g Mascarpone jellegű krémsajt
- 25 g azonnal oldodó kávépor
- 100 g babapiskóta
- 4 tojás
- 100 g cukor
- 4 evőkanál mandulalikőr vagy konyak
- 1 csomag vaniliáscukor
- 2 evőkanál keserű kakaó

Elkészitése:
Felforralunk 1,25 dl vizet, feloldjuk benne a kávéport. Hozzákeverjük a likőrt vagy konyakot. Megmártjuk a babapiskótát, ügyelve, hogy nedves legyen, de ne ázzon szét.
- A tojások sárgáját és a cukrot finom krémmé verjük, amig a cukor feloldódik. Kanalanként hozzáadjuk a krémsajtot, a krémet izesitjük.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és lazán a krémbe forgatjuk.
- A krémet és a piskótát edénybe rétegezzük, a krémmel kezdjük és a piskótával fejezzük be. Jól lehűtjük és megszórjuk kakaóval.

Mi illik hozzá?
Ha édesebben szeretjük, porcukorral szórjuk meg. Egy csésze eszpresszó néhány csepp grappával, vagy más hasonló itallal.

Frissen fogyasszuk.


Előkészités: 30 perc
Hűtés: 4 - 16 óra, -5 - 15 celsiuson

PÓRÉHAGYMÁS VIRSLISALÁTA






A burgonyát nyersen, gyorsan megpároljuk, majd a levesben megfőzzük. Egyedülállóan finom ize lesz. Frissen, szobahőmérsékleten fogyasztjuk.

Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g friss burgonya
- 2 evőkanál vaj
- 2,5 dl húsleves
- 1 gerezd fokhagyma
- só és bors
- 300 g póréhagyma vagy újhagyma
- 150 g csemegeuborka
- 600 g virsli
- 4 evőkanál finomra vágott petrezselyem
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál enyhén csipős mustár
- 4 evőkanál olaj
- 1,25 dl joghurt

Elkészitése:
- A burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük, vajban megpároljuk. Hozzáöntjük a leves és az összetört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, lefedve megfőzzük.
- A hagymát vékony szeletekre vágjuk, forró vizzel leöblitjük, a burgonyára szórjuk, megpároljuk, majd hűlni hagyjuk.
- Az uborkát és a virslit felszeleteljük, kevés uborkalével meg a petrezselyemmel összevegyitjük.
- Felverjük a tojássárgáját, fokozatosan hozzáadjuk a többi hozzávalót, és krémes öntetté keverjük. A salátát összevegyitjük, és az öntettel tálaljuk.

Mi illik hozzá?
Vajaskenyér sózott retekszeletekkel.
Ötlet:
Ha a virsli héja nem puha, húzzuk le.

Fagyasszunk le hozzá virslit.

Fagyasztva eltartható: 4 hónapig

Előkészités: 30 perc
Párolás: 5+3 perc
Párolás: közepes hőfokon
Főzés: alacsony hőfokon

TATÁRBIFSZTEK-FALATKÁK






A tatárbifsztekkel megkent kenyeret változatosan diszithetjük, igy minden falatkának egyedi lesz az ize. A sovány marhahúst néhány napig mustárban és olajban érleljük. Felhasználás előtt daráljuk le.

Hozzávalók 20 darabkához:
- 2 tojássárgája, 1 teáskanál csipős mustár
- 2 evőkanál citromlé, 1,25 dl olaj
- 2 evőkanál fehérbor, 1/4 teáskanál só, 1 csipet fehér bors
- 250 g darált marhahús (bélszin)
- 5 szelet teljes őrlésű lisztből készült toast kenyér

A diszitéshez:
- reszelt torma
- ringli
- paprikával töltött olivabogyó, kaviár
- apróra vágott vöröshagyma
- metélőhagyma-karikák
- szeletelt retek
- apróra vágott paprika

Elkészitése:
- A tojássárgáját a mustárral és a citromlével összekeverjük, teáskanalanként hozzáadjuk az olajat. Belekeverjük a fehérbort és a fűszereket, 5 percig állni hagyjuk, majd ismét megkeverjük.
- A marhahúst és az öntetet sima masszává gyúrjuk, megizesitjük. Lazán befedjük, hűtőszekrénybe tesszük. Néhány órán belül használjuk fel.
- A kenyeret megpiritjuk, hűlni hagyjuk, megvajazzuk és szeletenként 4 háromszögre vágjuk. Rákenjük a tatárbifszteket és villával lenyomkodjuk.
- A falatkákat szépen feldiszitjük, tálalásig hűvös levegőn kicsit állni hagyjuk, igy élénkebb lesz a szinük.

Fagyasztva eltartható: 1 hónapig

Elkészités: 20 perc

CSOKOLÁDÉS BANÁN VANILIAFAGYLALTTAL






Ez a finom desszert nem csak a gyermekek szivét dobogtatja meg, hanem az édesszájú felnőttek is lelkesedni fognak érte. Jó, hogy a közkedvelt édesség elkészitése kevés fáradtságba és időbe kerül.

Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g tejcsokoládé tortabevonó
- 2,5 dl tejszin
- 1 csomag vaniliáscukor
- 1/2 l vaniliafagylalt
- 4 érett banán

Elkészitése:
- A fagylaltot kivesszük a mélyhűtőből, kicsomagoljuk és a hűtőszekrénybe tesszük. 4 desszertes tányért lehűtünk.
- A tortabevonót feldaraboljuk, fém edényben vizfürdő fölött felolvasztjuk. Néha megkeverjük.
- A tejszint a vaniliáscukorral keményre verjük, nyomózsákba töltjük és a hűtőszekrénybe tesszük. Meghámozzuk és hosszában félbe vágjuk a banánokat.
- A fagylaltot a hideg tányérokra adagoljuk, mellétesszük a banánokat.
- A felolvasztott csokoládét a banánokra kanalazzuk, és bevonjuk vele a gyümölcsöt. Tejszinhabbal diszitve, azonnal tálaljuk.

Ötlet: 
Érett, hámozott körtéből, barackból vagy ananász-, barack- körtebefőttből is elkészithetjük ezt a finom nyalánkságot.

Mi illik hozzá?
Ropogós fagylaltostya, babapiskóta, vajas keksz vagy aprósütemények.

A tejszinhalmokat egyesével fagyasszuk le.

Fagyasztva eltartható: 2 hónapig

Elkészités: 20 perc

A ZÖLDSÉGEK HELYES FŐZÉSE






A helyes főzés mindenek előtt azt jelenti, hogy a zöldséget éppen a megfelelő ideig főzzük. Azokat a kisebb, piszkos részeket, amelyeket nem tudtunk kimosni belőle, valamint az idegen anyagokat ily módon el lehet távolitani. A nem kivánatos keserű anyagok is eltávoznak, és a különösen rövid párolási idő következtében minimálisra csökken a vitaminveszteség.

- A zöldséget közvetlenül a leszedés vagy a vásárlás után pároljuk meg, akkor is, ha csak néhány nap múlva fogyasztjuk. Először tisztitsuk meg a zöldséget, mossuk meg, és lehetőség szerint csak ezután daraboljuk fel. Minél keményebb fajta zöldségről van szó, annál kisebb darabokra vágjuk. 
- Felforralunk kb. 3 liter vizet. Literenként 1 evőkanál sót adunk hozzá.
- A zöldséget kis adagokban tegyük bele, mert a viznek forrásban kell maradnia.
- Attól függően, hogy milyen kemény a zöldség, csak másodpercekig vay néhány percig főzzük. A zöldség akkor főtt meg, ha üvegesnek látszik, vagy ha beleharapunk, többé-kevésbé ropogósnak érezzük. Azonnal forgassuk meg vajban, és tálaljuk.
- Ha később fogyasztjuk, akkor a zöldséget hideg viz alatt azonnal lehűtjük, lecsepegtetjük, becsomagoljuk, és néhány napig a hűtőszekrénybe tároljuk vagy lefagyasztjuk.
- Tálaláskor a zöldséget közvetlenül a fogyasztás előtt kevés forró vajon megforgatjuk és felforrósitjuk. Izlés szerint frissen apritott petrezselymet szórhatunk rá.

Példák a párolási időszükségletre:
A spenótlevél már néhány másodperc után összeesik, a zsenge zöldbabnak kb. 3 percre van szüksége. Kelbimbó párolásakor a legnagyobb fejet 5 perc után vegyük ki, és vizsgáljuk meg, hogy elkészült-e.

Adagonkénti mennyiség: 
Köretként kb. 150 g-ot, főételként ennek dupláját számitsuk.

PARADICSOMLEVES KUKORICÁVAL ÉS PAPRIKÁVAL






Ennek a levesnek karaktere van. Virslivel vagy barna kenyérrel kitűnő vacsora. Előételnek is remek vagy bármikor, amikor csak megéhezünk. Gyorsan elkészithető.

Hozzávalók 4 személyre:
- 2 fej vöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 280 g konzerv kukorica
- 800 g konzerv paradicsom
- 7,5 dl húsleves kockából
- egyenként 1/2 evőkanál só, bors és édesnemes paprika
- 1 csipet majoránna
- 1 csipet kakukkfű
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 2 evőkanál apróra vágott snidling
- 4 evőkanál fehér bor

Elkészitése:
- A hagymát meghámozzuk, szeletekre vágjuk. A paprikát félbevágjuk, kimagozzuk, megmossuk, csikokra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk és összenyomkodjuk.
- Az olajat felforrósitjuk, a hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a csikokra vágott paprikát, és tovább pároljuk. Hozzáadjuk a kukoricát és a fokhagymát.
- A levével együtt hozzáadjuk a paradicsomot, a húslevest, a fűszereket és megfőzzük.
- A petrezselymet és a snidlinget a borral együtt hozzáöntjük a leveshez és felforraljuk. Megizesitjük, és forrón tálaljuk.

A változatosság kedvéért: 
Minden adagra öntsünk egy kis tejfölt vagy keményre vert tejszint.

Mi illik hozzá?
Vajon megpiritott kenyér.

Fagyasztva eltartható: 3 hónapig

Előkészités: 10 perc
Főzés: 10 perc
Párolás: közepes hőfokon
Főzés: alacsony hőfokon

KOLBÁSZOS NYÁRSONSÜLT






A vékonyra szeletelt kolbász és szalonna nagyon izletes, vastagon azonban túl átható is lehet. Segit, ha forró vizbe áztatjuk, amelyet később sokféleképpen használhatunk fel.

Hozzávalók 4 személyre:
- 2 kolbász
- 100 g szalonna
- 150 g mortadella, 1 centis szeletekben
- 600 g burgonya
- 1 piros paprika
- 1 evőkanál édes-nemes paprika
- só és bors
- 2 szál újhagyma
- 2 evőkanál zsir

Elkészitése:
- A kolbászt, miután a héját lehúztuk, 1 centis szeletekre vágjuk. A szalonnát vékonyra szeljük, a mortadellával együtt 2 centis darabokra apritjuk. Mindezt 2,5 dl vizben felforraljuk, szűrőben lecsöpögtetjük.
- A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, felszeleteljük, és a húslében puhára főzzük. Az utolsó percben hozzáadjuk a kockára vágott piros paprikát, és izesitjük. Megtisztitjuk a hagymát és apróra kockázzuk.
- A húsféléket és a szalonnát váltakozva, szorosan nyársra tűzzük. Magas hőfokon felhevitjük a zsirt, beletesszük a nyársakat, és mérsékelt hőfokon körös-körül pirosra sütjük. Hagymával megszórva tálaljuk.

Mi illik hozzá?
A sütéshez grillező serpenyő, olajjal megkent nyárs, amelyre könnyen fel lehet tűzni a húst. Diszitéshez paradicsom. Hideg sör.

A változatosság kedvéért:
Más főzőkolbász- és virslifélékkel is kipróbálhatjuk.

Fagyasztva eltartható: 4 hónapig

Előkészités: 40 perc
Főzés: 10 perc
Forralás: közepes hőfokon
Főzés: mérsékelt hőfokon