Pages

FAGYASZTOTT DISZEK








Jó ötlet ami egyben szórakoztató és csodálatot kelt. A mélyhűtőben nem foglal sok helyet, és további távlatokat nyit a maradékok felhasználásában. A diszeket egyenként, tálcán fagyasztjuk le, majd csomagoljuk, és visszatesszük a mélyhűtőbe. Igy egyenként is elővehetjük és gyorsan felengedhetjük. Ime néhány példa:

TEJSZINHAB: gyakran marad meg belőle néhány habrózsára való, gyümölcsök diszitésére használhatjuk. Fagyasztva eltartható: 3 hónapig.
BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK: nagyon mutatósak, igy ezeket természetes formájukat megőrizve fagyasztjuk le. A cseresznyét, meggyet és az epret szárastúl, esetleg levelestűl, a ribiszkét, szőlőt pedig fürtönként. A gyümölcsöt fagyasztott állapotban finom cukorba forgatjuk vagy porcukorral megszórjuk, hogy gyorsabban és kiméletesebben olvadjon fel. Jobb lesz az ize és intenzivebb a szine. Fagyasztva eltartható: 12 hónapig.
BEFŐTTEK: pl. a kajszi-, az őszibarack, az alma és a körte szépen mutat, ha vékony gerezdekre vágjuk. Fontos, hogy a gyümölcs elég kemény legyen. Konyhai papirtörlőre téve jól leitatjuk, majd cukorban megforgatjuk, hogy a felületén vékony réteg képződjön. Fagyasztva eltartható: 3 hónapig
CSOKOLÁDÉFORGÁCS: Megolvasztott tortabevonóból készitjük, amelyet 20 celsius-os vizfürdőn sűrűsödésig keverünk. Sima alátétre kenjük, majd amikor megszilárdult egyenes szélű, ferdén tartott lappal forgácsokat kaparunk le róla. Felül kezdjük, magunk felé közelitünk. Kis gyakorlattal gyorsan kész. Fagyasztva eltartható: 3 hónapig.
VAJKRÉM: édesen és sósan is alkalmas a lefagyasztásra, ha keményitő nélkül készült. A pikáns keverékek hidegtálunk diszei lehetnek. Fagyasztva eltartható: 9 hónapig.

TORTÁK TÉLI ÁLOMBAN






A szép torták elkészitése hosszú idő, de sok tortát le lehet fagyasztani, igy az ünnep előtt idejében elkészithetjük.
A szedertortához omlós tésztából 1 tortalapot sütünk. Feketeribiszke zselével megkenjük. Tejszines krémsajtot vagy mascarpone jellegű sajtkrémet simitunk rá és 300 g szeder felét. A krémet hűtőszekrényben megdermesztjük. A tortát középről kezdve kirakjuk szederrel, a szélére habrózsákat nyomunk, felapritott pisztáciával megszórjuk.
Az őszibarack tortához omlós tésztából 2 vékony tortalapot sütünk. Kajszibarack lekvárral vékonyan megkenjük, a barackbefőttet lecsepegtetjük, konyhai papirtörlővel jól leitatjuk, a diszitéshez félreteszünk 16 gerezdet. A maradék gyümölcsöt az egyik lapra helyezzük, 7,5 dl tejszint 2 csomag vaniliás cukorral keményre verünk, 2 evőkanál barackpálinkával izesitjük. A tejszint a gyümölcsre simitjuk, a másik lapot rátesszük. 50 g porcukrot 1 teáskanál pálinkával elkeverünk, és a tortára kenünk. Tejszinhabbal és gyümölccsel diszitjük, a szélére piritott mandula lapocskákat teszünk.

- A tejszinhabbal készült torták jól lefagyaszthatók, 5 hónapig tárolhatók. A tejszin - krémsajtosak 3, a vajkrémmel készültek 2 hónapig állnak el, a pudingos tortákat kivéve.
- A feldiszitett tortákat lefedés nélkül fagyasszuk le. 2 óra múlva alufóliába csomagoljuk, a fóliát jól rányomkodjuk, hogy ne keletkezzenek üregek. Visszatesszük a mélyhűtőbe.
- Felolvasztáskor hűtőszekrénybe tesszük. 1 óra múlva kicsomagoljuk, tortaharang alá helyezzük és visszatesszük a hűtőszekrénybe.
- A tortát 5-6 órán át hagyjuk felengedni, hogy a közepe még kissé kemény legyen. Igy jól szeletelhető és igy marad a legszebb.

FEJES KÁPOSZTÁS EGYTÁLÉTEL KOLBÁSSZAL






Fejes káposzta egész évben kapható, és sokáig eláll. Minél később érik, annál keményebb, igy annál hosszabb főzési időt igényel.

Hozzávalók 4 személyre:
- 750 g fejes káposzta
- 60 g zsir
- 2 szál zellerzöld
- 1 csomó petrezselyem
- 1 babérlevél
- 1 ágacska kakukkfű
- 2 fej vöröshagyma
- 200 g burgonya
- 100 g zeller
- 200 g bacon szalonna
- 200 g füstölt, fokhagymás főzőkolbász
- ételizesitő, só és bors

Elkészitése:
- A káposzta vastag torzsáját eltávolitjuk, a többi részét vékony csikokra vágjuk. A zsirt felolvasztjuk, beleforgatjuk a káposztát, és üvegesre sütjük. Annyi forró vizet öntünk hozzá, hogy éppen ellepje, majd lefedve megfőzzük.
- A fűszernövényeket csomóba kötjük, és a zöldséghez főzzük. A hagymát, a burgonyát és a zellert megtisztitjuk, vékony csikokra vágjuk, 20 perc elteltével a káposztához adjuk.
- A szalonnát és a kolbászt felszeleteljük, az utolsó 10 percben a többi hozzávalóhoz vegyitjük.
- A fűszernövény-csokrot kinyomkodjuk, eltávolitjuk. Az egytálételt ételizesitővel, sóval, borssal fűszerezzük, rövid ideig érni hagyjuk, majd izesitjük.

A megmaradt káposztát fagyasszuk le.Fagyasztva eltartható: 12 hónapig.

Mi illik hozzá?
Friss házi kenyérzsirral vagy anélkül. Tüzes vörösbor. Még egy ötlet: zeller helyett sárgarépát, szalonna helyett sózott oldalast tegyünk bele.

Előkészités: 30 perc
Főzés: 30-40 perc
Párolás: mérsékelt hőfokon
Főzés: alacsony hőfokon
 


SAJTOS ZÖLDSÉGSALÁTA






A sajtból és zöldségfélékből készült salátatál vitamin- és ásványianyag-tartalma magas, emiatt egészséges. Gondoljunk viszont arra is, hogy a zsiros sajtnak és tejszinnek köszönhetően aránylag magas a kalóriatartalma.

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 póréhagyma
- 2 csomó hónapos retek
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1/2 kigyóuborka vagy salátauborka
- 2 cikória
- 300 g edámi vagy nem túl érett ementáli sajt
A mártáshoz:
- 1,25 dl tejszin
- 1 pohár joghurt
- 2 evőkanál reszelt torma
- só és bors
- 1 csipet cukor
- kevés citromlé

Elkészitése:
- A zöldségféléket megmossuk, megtisztitjuk, és izlés szerint vékony karikákra, szeletekre vagy csikokra vágjuk. A cikóriát leveleire bontjuk, és kivágjuk a torzsáját, mivel az keserű.
- A sajtot vékony csikokra vágjuk, és a zöldségfélékkel együtt szépen elrendezzük salátás tálban vagy egy nagy tálon.
- Kemény habot verünk a tejszinből, elkeverjük a mártás többi hozzávalójával és izesitjük. Külön tálaljuk, hogy mindenki maga keverhesse meg a salátáját.

A változatosság kedvéért:
Keverjünk a zöldségekhez apróra darabolt csipős juhsajtot, de akkor ne tegyünk a mártásba tormát.

Mi illik hozzá?
Teljes őrlésű kenyér vagy barna kenyér vajjal. diszitésként mandulával töltött olajbogyó. Sör vagy fehér bor.

Elkészités: 35 perc

TÖLTÖTT OMLETT






A háziasszonyok többségének nincs arra ideje, hogy este meleg vacsorát készitsen, pedig családja sokszor elvárja ezt. A gyakorta unalmas rántotta-vacsorát változatossá és laktatóvá varázsolja a finom zöldséges töltelék.

Hozzávalók 4 omletthez:
- 8 tojás, 1/2 teáskanál só
- 40 g vaj
A töltelékhez:
- kb. 400 g főtt zöldség (spárga, zöldborsó, sárgarépa vagy gomba)
- kevés fűszersó
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 2 evőkanál vaj

Elkészitése:
- A tojásokat a sóval krémesre keverjük, de nem verjük habosra. 10-10 g vajat a serpenyőben addig forrósitunk, amig a hab eltűnik róla.
- A tojást 4 részre osztjuk, és az omletteket egymás után megsütjük. Sütés közben nem keverjük meg, hanem falapáttal belenyúlunk a közepébe, és a még folyékony masszát a serpenyő széléhez toljuk. Amikor az omlett alja már megbarnult, de a teteje még folyékony, lefedjük, levesszük a tűzhelyről, és kicsit pihentetjük.
- A zöldséget nedvesen széles lábasba tesszük, megsózzuk, s hozzáadjuk a petrezselymet és a vajat. 2-3 percig közepes hőfokon rázogatva melegitjük.
- Az omletteket előremelegitett tányérra csúsztatjuk, megtöltjük a zöldséggel és összehajtjuk. Izlés szerint megszórhatjuk pirospaprikával vagy friss fűszerekkel.

Mi illik hozzá?
- A töltelék nélküli omletthez fejes salátából, fehér retekből, ropogós almából és zöldfűszerekből salátákat készithetünk kevés ecettel, sóval, borssal és olajjal izesitjük. A töltött omletthez bármilyen vegyes saláta illik.

Ha a mélyhűtött zöldséget hideg vizzel leöblitjük, gyorsan felenged.

Elkészités: 30 perc
Sütés: 3-3 perc, magas hőfokon

SALÁTASZIV KOKTÉL-ÖNTETTEL






Ropogós és tápanyagokban különösen gazdag.

Hozzávalók 4 személyre:
- 2 fej saláta
- 1 tojássárgája
- 1/2 teáskanál fehér bors
- 1 teáskanál közepesen csipős mustár
- 2 evőkanál ketchup
- 3 csepp tabasco
- 8 evőkanál olaj
- 1,25 dl tejszin
- só
- izlés szerint gyümölcsök a diszitéshez

Elkészitése:
- A salátát megtisztitjuk, külső leveleit leszedjük, félbevágjuk. A nagyobb fejeket -ha elegendő 4 személy részére - negyedeljük. Megmossuk, a vizet konyharuhával leitajuk.
- Összekeverjük a tojássárgáját, a fűszereket és a fűszeres szószokat. Habverővel verjük, közben kanalanként hozzáadjuk az olajat és az öntetet megsózzuk.
- A salátát adagonként tányérra rakjuk, öntettel leöntjük, gyümölccsel, (pl. ananász, narancs darabokkal, meggybefőttel) diszitjük.

Mi llik hozzá?
Piritós vagy kis zsömle vajrózsákkal.

Ötlet:
A fejessalátát jégsalátával, endivia salátával, kinai kellel vagy cikória salátával helyettesithetjük.

Elkészités: 15 perc

FŰSZERES CSIPERKEGOMBA FOKHAGYMÁS KENYÉRREL







Amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy e gombás étel.

Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g francia kenyér
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 evőkanál oliva olaj
- 750 g rózsaszinű csiperkegomba
- 40 g vaj
- 2 teáskanál édesköménymag
- só és bors
- 2 evőkanál citromlé
- 1 csomó petrezselyem

Elkészitése:
- A lehető legvékonyabbra szeleteljük a kenyeret, a sütő rácsán barnára és kétszersültszerűen ropogósra piritjuk. Fokhagymaprésen áttörjük a fokhagymát, összekeverjük 4 evőkanál olajjal. Megkenjük vele a kenyereket.
- A gombát megtisztitjuk, ha szükséges, levágjuk a szára végét. Felforrósitjuk a vajat, 2 evőkanál olajat és az édesköményt, kalappal lefele beletesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk.
- A perezselymet lecsipkedjük a száráról, durvára vágjuk, hozzáadjuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Mi illik hozzá?
3 fejes saláta szive, 2 evőkanál fehér borecetből, 1 teáskanál mustárból, 1 tojássárgájából, sóból, borsból, cukorból és 6 evőkanál olivaolajból készitett öntettel, egy csomó karikára vágott metélőhagymával.

Ötlet:
A friss fokhagymát tegyük olajba, hogy átadja az izét, és igy kenjük a kenyérre. A mélyhűtött kenyér hamar ropogós lesz.

Előkészités: 30 perc
Piritás: kb. 10 perc
Piritás: 175 celsius-on
Sütés: közepes hőfokon

HÁZI KOCSONYA






A kocsonya önmagában is nagyon finom, de sült burgonyával, remoulademártással és barna kenyérrel is fogyasztható. A legfinomabb akkor, ha házilag készitjük el. Például sertéscsülökből, -körömből és -fejből, vagy csak az ugyancsak olcsó csikeszárnyból vagy -lábból. Ezzel főzzük a sovány húst, vagy készen hozzáadunk maradék főtt húst.

Elkészitése:
- A kocsonyahúst annyi vizben főzzük, amennyi elfedi. Közben többször leszedjük róla a keletkezett habot, amig már csak vékony fehér habréteg van rajta.
- Szeletekre vágott leveszöldséget adunk hozzá, és megsózzuk. Adhatunk hozzá fűszereket is, például babérlevelet, egész borsot, egy-két szegfűszeget valamint hagymát és fokhagymagerezdeket héjastúl.
- Alacsony hőfokon gyöngyöző vizben szorosan lefedve főzzük. A csirkeszárnyból készült kocsonya már 30 perc alatt, a sertéscsülökből vagy -lábból készült pedig 4 óra alatt fő meg. Ha az utóbbihoz szinhúst is adunk, azt a főzési idő letelte elött 1 órával tegyük bele. 
- A kuktában főzött kocsonya alacsony hőfokon, mintegy fele annyi idő alatt készül el.
- Akkor kész a kocsonya, ha a hús és bőrrészek könnyen lefejthetők a csontról. A lében hagyjuk kihűlni, gyorsithatjuk azzal, ha a fazekat hideg vizbe állitjuk.
- Átszűrjük, a levet hűtjük és leszedjük róla a zsirt. A húst hidegen kockára vágjuk.
- Ha egyszerű húslevest szeretnénk kocsonyásitani, literenként 12 levél zselatinlapot használjunk fel.
- Izlés szerint kevés ecettel izesithetjük.
- A húst tányérokba adagoljuk, ráöntjük a levet, és izlés szerint leveszöldségfélékkel diszitjük.

SAJÁT KÉSZITÉSŰ DARAPUDING







 A nagy élelmiszerboltok hűtőpultjain sokféle édesség kelleti magát. A tejberizstől a vaniliakrémig számos nyalánkság kapható. Hasznos dolog az egyedül élő vagy elfoglalt embereknek, ám igen költséges egy egész családnak. Ha magunk készitjük, a minőségük is jobb lesz, és pénzt is megtakarithatunk. A darapuding elkészitése egyszerű, ha átlátszó üvegedénybe töltjük, még kiboritanunk sem kell. Még praktikusabb, ha szögletes műanyag dobozban tároljuk, igy foglalja a legkevesebb helyet a hűtőszekrényben. Ha evőkanállal darabokat szaggatunk ki belőle, mutatósan tálalhatjuk az édességet. Mindennap más-más kompótot, mártást adhatunk hozzá.

Hozzávalók 4 személyre:
- 2 tojás
- 40 g cukor
- 1 teáskanál citromlé
- 5 dl tej
- 1 csipet só
- 30 g vaj
- 1 db citromhéj
- 100 g búzadara
- porcukor

Elkészitése:
- A tojássárgáját és a cukrot addig keverjük, amig a cukor feloldódik. A tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verjük.
- A tejet sóval, vajjal, citromhéjjal felforraljuk. A darát lassan belepergetjük és sűrű péppé keverjük.
- A forró darához hozzákeverjük a tojássárgáját, majd a fehérjés habot. Izesitjük, a citromhéjat eltávolitjuk.
- Hideg vizzel kiöblitünk egy pudingformát, beletöltjük a krémet és sűrűn megszurkáljuk, hogy lehetőleg ne keletkezzenek benne légbuborékok.
- A grizpudingot hűlni hagyjuk. Közben porcukorral meghintjük, hogy ne bőrösödjön meg.
- A formát letakarjuk, az édességet másnapig hűtőszekrénybe tesszük.
- A széleit hegyes késsel fellazitjuk, a pudingot tálra boritjuk.

KARFIOL VEGETÁRIÁNUS SÜLTTEL






A recept időigényes munkafolyamatait, jó előre, akár előző este is elvégezhetjük. Az étel megsütése már nem kerül fáradságba, s közben elkészithetjük a köretet.

Hozzávalók 4 személyre:
- 60 g vaj, 50 g tönkölydara
- 7,5 dl zöldségleves
- 300 g póréhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 100 g sárgarépa
- 3 tojás, 100 g darált mandula
- 100 g közepesen érett gouda sajt
- 100 g teljes őrlésű lisztből készült zsemlemorzsa
- só és bors
- 2 evőkanál reszelt parmezán sajt

Elkészitése:
- 50 g olvasztott vajon megpiritjuk a darát. Ráöntjük a levest, és lassú tűzön 10 percig forraljuk.
- A póréhagymát, a vöröshagymát és a sárgarépát megtisztitjuk, megmossuk, kis kockákra vágjuk. A zöldségeket a levesbe szórjuk, további 10 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk.
- A darás péphez keverjük a tojásokat, a mandulát, a reszelt gouda sajtot, és a zsemlemorzsát. A masszát kivajazott formába öntjük, lesimitjuk.
- Rácsszerűen benyomjuk a felületét, a sütő közepére toljuk, sajttal megszórva, forrón tálaljuk.

Ötlet:
Ha azt akarjuk, hogy magasabb legyen a rosttartalma, keverjünk hozzá piritott lenmagot.

Mi illik hozzá?
- Felforralunk és megsózunk 3,75 dl tejszint. 800 g karfiolrózsát 15 percig főzünk benne, kivesszük. A mártást krémesre főzzük 1-1 evőkanál fűszeres mustárral és fűszersóval. Hozzáadunk 1 csésze finomra vágott petrezselymet , izesitjük, majd a karfiolra öntjük.

A maradékot fagyasszuk le, szeletelve, sütőben melegitsük át.
Fagyasztva eltartható: 3 hónapig

Előkészités: 50 perc
Főzés: 20 perc
Sütés: 40 perc, 175 celsius-on

LIBACOMB ALMÁVAL ÉS SZILVÁVAL






A pácolásnál megadott idő a minimumot jelzi, néhány nappal tovább pácolhatjuk. A combokat közvetlenül a vásárlás után a páclébe tesszük, lefedve hűtőszekrénybe rakjuk, igy 3-4 napig is tárolhatjuk.

Hozzávalók 4 személyre:
- 1,25 dl vörösbor-ecet
- 0,6 dl madeira mártás
- 2 db, egyenként 500 g-os libacomb
- 100 g leveszöldség
- 50 g vöröshagyma
- 8 szilva
- 2 alma
- 4 szál újhagyma
- 1 evőkanál cukor
- só és bors

Elkészitése:
- Ecetből, madeira mártásból és 1,25 dl vizből páclevet készitünk. A combokat megmossuk, papirtörlővel leitatjuk és a pácba tesszük.
- Megtisztitjuk a zöldséget és a hagymát, majd apróra daraboljuk. A combokról levágjuk a zsirt, felkockázzuk, kisütjük.
- A húst saját zsirjában megpiritjuk, tepsibe tesszük. A zöldséget a zsirban megsütjük, a páclé felével felengedjük, majd a combokra öntjük. Sütő közepére tolva 45 percig sütjük, megforditjuk, még 30 percig sütjük, közben gyakran meglocsoljuk, majd kivesszük.
- Kimagozzuk a szilvát, az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, gerezdekre szeljük. Az újhagyma gumóit blansirozzuk, a cukorból karamellt készitünk. Burgonyagombóccal tálaljuk.

Befejezés és tálalás:
A pecsenyelét a páccal felhigitjuk és a karamellhez öntjük. A combokat tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, gyümölccsel és hagymával köritjük. Lefedve 25 percig sütjük.

Félszáraz, jól temperált vörösbor illik hozzá.

Előkészités: 45 perc
Pácolás: 12 óra
Sütés: 100 perc, 200 celsius-on
 

NYERS SALÁTATÁL TOJÁSSAL






Egy óriási tál friss saláta kemény tojással - ezt a salátát azoknak ajánljuk, akik vigyáznak a vonalaikra. Ha nagyon éhesek vagyunk, ehetünk hozzá sajtot és extrudált kenyeret vajjal.

Hozzávalók 2 személyre:
- 100 g salátalevél
- 2 csokor zöldfűszer, szezontól függően
- 200 g fehér retek
- 2 kemény alma
- só, 1 csipet cukor, bors
- 2 evőkanál ecet
- 3 evőkanál olaj
- 2 főtt tojás

Elkészitése:
- A salátát megmossuk, megtisztitjuk, és szűrőn lecsepegtetjük.
- A zöldfűszereket alaposan megmossuk, megszáritjuk, felapritjuk és félretesszük.
- A retket meghámozzuk, és uborkagyaluval a salátástálba szeleteljük, majd megsózzuk. Az almát meghámozzuk, és a retekre reszeljük. Megszórjuk a cukorral és a borssal, majd a zöldfűszerekkel.
- A salátát leveleire szedjük, és a többi hozzávalóhoz tesszük. öntetet készitünk ecetből, kevés sóbol, borsból, és a salátába keverjük. A felszeletelt főtt tojással tálaljuk.

A zöldfűszereket télre lefagyaszthatjuk.
Fagyasztva eltartható: 8 hónapig

Elkészités: 15 perc
Tojás főzése: 6 perc

MAKARÓNIHALOM MORZSAKÉREGGEL






A makarónit olaszul maccheroni-nak, görögül machoiriononnak hivják- ez azt jelenti, hogy hosszú fűszál. Kb. 3000 éves lehet, mert etruszk sirokban is találtak makaróni készitésére szolgáló eszközöket.

Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g makaróni
- 2 evőkanál só, 5 evőkanál olaj
- 15 g liszt
- 60 g vaj
- 2,5 dl tej
- 60 g trappista sajt
- 60 g parmezán jellegű sajt
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 750 g paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál ketchup
- 1 csomó metélőhagyma

Elkészitése:
- A makarónit sóval és 1 evőkanál olajjal 2 l forrásban lévő vizbe tesszük. A lisztet 30 g vajon felhevitjük, a tejjel összekeverjük és 5 percig főzzük. A tésztát 8 perc után leszűrjük, a mártásban főzzük készre.
- A sajtokat lereszeljük, 30 g vajjal a tésztához keverjük. Lapos formában halomba rakjuk. Zsemlemorzsával befedjük, 10 percig állni hagyjuk, hogy jól átnedvesedjen.
- A paradicsomot rövid időre forrásban lévő vizbe meritjük, meghámozzuk, negyedeljük és felkockázzuk. A fokhagymát megtisztitjuk, 1/4 teáskanál sóval megszórjuk, szétnyomjuk. A paradicsomot és a fokhagymát a ketchuphoz keverjük, 4 evőkanál olajat adunk hozzá, izesitjük és metélőhagymakarikákkal tálaljuk.

Sütés:
A tésztahalmot forró sütő közepére toljuk, addig sütjük, amig a kéreg aranybarna lesz.

Mi illik hozzá?
Fejes saláta ecetes öntettel, apróra vágott tojással.

A maradék tésztát fagyasszuk le, és szeletekben melegitsük fel.

Előkészités: 30 perc
Sütés: 15 perc
Villanysütő: 225 celsius
Gázsütő: 4-5. fokozat

ÉTKEZÉS UTÁNI ITALOK






Étkezés elött aperitifet, utána emésztést segitő italt (digestifet) fogyasztunk. Mindkettőnek az a feladata, hogy meginditsa az emésztőnedveket. Az evés elött fogyasztott ital könnyebb, kevesebb alkoholt tartalmaz, és nem túl erős az aromája. Fontos, hogy amit étkezés után iszunk, ennek az ellentéte legyen, különben nem hat eléggé a teli gyomorra. Erőteljes izű, magas alkoholtartalmú röviditalt fogyasszunk, amelyet szobahőmérsékleten szolgálnak fel.

- A fűszernövényekböl és fűszerekből készült likőrök ideális digestifek. Ide tartozik a francia Chartreuse, és Benediktine, a német Jagermeister és a magyar Unicum. Az olaszok gyakran fogyasztanak erős kávét néhány csepp pálinkával.

- A félkeserűket és gyomorkeserűket nem mindenki szereti. Legfontosabb félkeserűk  a fele-fele arányban összekevert Beherovka és Mampe, egészen keserű többek között az Underberg, a Fernet Branca, valamivel édeskésebb a Gamel Dansk.

- A borpárlatok a legalkalmasabbak arra, hogy megfelelő módon fejezzünk be egy nagy étkezést. Az európai bortermelő országok válogatott párlatokat kinálnak: ilyenek például  a francia Marc, Armagnac, Cognac, de jó hirük van az olasz, spanyol és német borpárlatoknak is.

- A gyümölcspárlatok és likőrök szintén kitünőek étkezés utánra. A tiszta málnalikőr a cseresznyepálinka vagy a sligovica ugyanolyan jó, mint a régi Calvados. Ha a desszert izét meg akrjuk őrizni a szánkban, válasszunk magas alkoholtartalmú narancs- vagy ribiszkelikőrt, esetleg cherry brandy-t, amely meggylikőrből és cseresznyepálinkából készül.

Ötlet 3 étkezés utáni italhoz:
- Összekeverünk 4 cl Fernet Branca-t 1 cl borsmentalikőrrel, és likőröspohárba öntjük.
- 1 cl borsmentalikőrt összekeverünk 2 cl konyakkal, és koktélospohárban szolgáljuk fel.
- 2 cl narancslikőrt néhány csepp narancskeserűvel izesitünk, kivételesen tört jégre, pezsgőspohárba töltjük.

NARANCSKRÉM






Laktató ebéd után jól esik egy könnyű, frissitő desszert,mint például ez a narancskrém. Előre elkészithetjük, mert legalább 1 órát kell hűteni.

Hozzávalók 6 személyre:
- 1 zacskó zselatinpor
- 3 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 2,5 dl narancslé
- finomra reszelt narancshéj
A diszitéshez:
- 1,25 dl tejszin
- 1 csomag vaniliáscukor
- 6 db koktélcseresznye

Elkészitése:
- A tojássárgáját a cukrot, 2 evőkanál narancslevet és egy kevés héjat fehérre, habosra keverünk. A zselatint egy kevés meglangyositott narncslében feloldjuk, a maradék lével a tojásos krémhez keverjük. Várunk, amig a krém sűrűn folyó lesz.
- A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk és óvatosan belevegyitjük a narancsos krémet. Mutatós tálkákba töltjük, lefedve hűtőszekrénybe tesszük.
- A tejszint vaniliáscukorral röviddel a tálalás elött kemény habbá verjük. Szép habrózsákat nyomunk a krémre, és a tetejére helyezünk 1-1 cseresznyét.

Ötlet: 
Ha vérnarancs levével készitjük, rózsaszin lesz a krém.

Előkészités: 25 perc
Hűtés: legalább 1 óra

PÁROLT VÖRÖSKÁPOSZTA ALMÁVAL






Egy jófajta vörösbor, feketeribiszke zselé és a szokatlan főzési mód költeménnyé varázsolja a vöröskáposztát. A bor elhagyható, de igy az izéből is veszit.

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg vöröskáposzta
- 2 lédús alma
- 2 evőkanál citromlé
- 1/2 teáskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 8 evőkanál borecet
- 3 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál vaj
- 2 rúd fahéj
- 1 babérlevél
- 2,5 dl tüzes vörösbor
- 50 g feketeribiszke zselé

Elkészitése:
- A káposztát vastag erezete nélkül vékony csikokra vágjuk. Az almát meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk, gerezdekre apritjuk. A káposztát és az almát jól összekeverjük a citromlével, sóval, 2 evőkanál cukorral, 6 evőkanál borecettel, lenyomkodjuk és allni hagyjuk.
- Megtisztitjuk a hagymákat, hosszában félbe, majd vékony csikokra vágjuk. A vajat 1  evőkanál cukorral közepes hőfokon addig keverjük, amig világosbarna nem lesz. A maradék 2 evőkanál ecettel felhigitjuk, a hagymát üvegesre pároljuk benne.
- A káposztát a fahéjjal, a borral és  ribiszke zselével jól összekeverjük, felfőzzük. Lefedve pároljuk, csak akkor kavarjuk meg, ha szükséges. A káposztát izesitjük, a fűszereket tálalás elött kivesszük.

Mi illik hozzá?
Mindenfajta vasárnapi sült, liba, kacsa. Közvetlenül fogyasztás elött sült szalonnakockákkal szórjk meg, frissen főtt almagerezdekkel diszitsük.

Egyszerre többet is készithetünk és lefagyaszthatjuk, fagyasztva eltartható: 6 hónapig.

Előkészités: 15 perc
Pácolás: 1 nap
Párolás: 90 perc
alacsony hőfokon

TÖLTÖTT BÁRÁNYSZEGY






Vágassuk a húst nagy, vékony szeletekre. Izletes és egyszerű, hatöltelékként a sütnivaló kolbász nyers masszáját használjuk. Ezt beáztatott kenyérrel lazitjuk, és hengeresre formázzuk.

Hozzávalók 6 személyre:
- 800 g bárányszegy
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 2 zsemle
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 filézett szardella
- 1 evőkanál petrezselyem
- 400 g darált sertéshús vagy sütnivaló kolbász
- 1 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyömbér
- 2 paradicsom
- 2 evőkanál olaj 
- 1,25 dl vörösbor
- 1,25 dl tejszin

Elkészitése:
- A húst fóliával letakarjuk és egyenlő vékonyra kiverjük. Bedörzsöljük sóval, borssal.
- A zsemléket hideg vizbe áztatjuk, kinyomkodjuk és széttépkedjük. A hagymát és a fokhagymát  megtisztitjuk és felapritjuk. A szardellát felvagdaljuk. Az összes hozzávalót a petrezselyemhez és a darált húshoz keverjük, és sóval, borssal izesitjük.
- A húsos masszát a bárányszegyre kenjük, feltekerjük és összevarrjuk.
- A zöldséget meghámozzuk és kockára vágjuk. A húst köré tesszük a tepsibe és megsütjük. Sütés közben gyakran megkenjük olajjal, és bort öntünk alá.
-  A szaftot átszűrjük, a sűrűjét szűrőn áttörjük, majd a tejszinnel mártássá sűritjük, izesitjük.

Mi illik hozzá?
Köménnyel izesitett vöröskáposzta, amit 7 percig párolunk. Héjában főtt burgonya.

Fagyasztva eltartható: 3 hónapig

Előkészités: 40 perc
Sütés: 90 perc
Villanysütő: 175 celsius
Gázsütő: 2-3. fokozat

APRÓ MEGLEPETÉS







Szülőhazájában "Trifle"-nek, azaz apróságnak hivják e hagyományos angol desszertet. Kulináris szempontból azonban inkább grandiózusnak nevezhetnénk. A titok a tejszinhab alatt rejtőzik.

Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g piskóta
- 2,5 dl cherry
- 3 evőkanál konyak
- 250 g őszibarackbefőtt
- 40 g cukor
- 30 g mandulaforgács
- 3 evőkanál vaniliáscukor
- 5 dl tejszin

Elkészitése:
- Felkockázzuk és üvegedénybe tesszük a süteményt. Üsszekeverjük a sherryt és a konyakot, a tésztára csöpögtetjük, és állni hagyjuk.
- A cikkelyekre vágott barackot jól lecsöpögtetjük a szűrőben. A cukrot kevergetve aranyszinűre olvasztjuk, összekeverjük a mandulával, kivesszük, és egy márványlapra teritjük. A tejszint keményre verjük a vaniliás cukorral, majd csillag végű nyomózsákba töltjük.
- Sodrófával összetörjük a grillázst. Az edénybe tesszük a barackot, beboritjuk tejszinhabbal, végül grillázzsal meghintve tálaljuk.

Hasznos tudnivalók:
Eredetileg vaniliakrém is kerül a gyümölcs és a tejszinhab közé. Mindig az évszaknak megfelelő gyümölcsből készül.

Ötlet: Ha nem akarunk alkoholt tenni bele, helyettesithetjük narancslével.

Fagyasszunk le hozzá süteményt.
Fagyasztva eltartható: 4 hónapig.

Előkészités: 25 perc
Pácolás: 10-60 perc
Karamellizálás: mérsékelt hőfokon


PÁROLT ZÖLDBORSÓ FRANCIA MÓDRA






A párolt borsó különösen tápláló és finom. Egész évben fogyaszthatjuk, mert lefagyasztva is ropogósan friss marad. Ha hideg vizzel leöblitjük, gyorsan felenged.

Hozzávalók 4 személyre:
- 150 g kis mogyoróhagyma
- 60 g vaj
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál cukor
- 6 ágacska petrezselyem
- 1 fejes saláta
- 600 g zsenge zöldborsó

Elkészitése:
- A hagymát meghámozzuk, vajon mérsékelt hőfokon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, 1,25 dl vizet és petrezselymet, lefedve 10 percig pároljuk.
- A salátát és a kemény szivét negyedekbe vágjuk, a részeket fonallal összekötjük. A mogyoróhagymára tesszük, rá a borsót. További 10 percig pároljuk.
- Eltávolitjuk a petrezselymet és a cérnát, átkeverjük a zöldséget. izesitjük és azonnal tálaljuk.

Mi illik hozzá?
Steak, borjúsült és száraz, könnyű fehérbor.

A változatosság kedvéért:
Ha izesebbre akarjuk, kevés vajon és apróra vágott szalonnán pároljuk meg a mogyoróhagymát. A salátát elhagyhatjuk, helyette tegyünk bele több borsót.

Mindig legyen otthon mélyhűtött zöldborsó.

Fagyasztva eltartható 9 hónapig

Előkészités: 35 perc
Főzés: 25 perc

FLAMBIROZOTT BORJÚSZELET






A legmegfelelőbb fogás egy kettesben elköltött, kellemes étkezéshez. Vásároljunk hozzá 1 centis szeletekre vágott alsó combot.

Hozzávalók 2 személyre:
- 2, egyenként 150 g-os borjúszelet
- 1/2 teáskanál fehér bors
- 2 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál mandula lapocska
- 2,5 dl tejszin
- só, bors
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál whisky

Elkészitése:
- A szeletek szélein éles késsel bevágjuk a bőrt, hogy ne rántsa össze a húst sütés közben. A szeleteket bedörzsöljük borssal.
- A hagymát megtisztitjuk, kockára vágjuk, és vajon aranysárgára piritjuk. A végén hozzáadjuk a mandulát, majd a keveréket megsózzuk.
- Felhevitjük az olajat, megpiritjuk benne a szeleteket. A pecsenyeléhez keverjük a tejszint, fele mennyiségűre elfőzzük, sózzuk, borsozzuk. A flambirozáshoz mindent előkészitünk, a spiritusz égőt is.
- Felmelegitjük a hagymás keveréket, rátesszük és megsózzuk a szeleteket. Egy kanálban megmelegitjük a whiskyt, meggyújtjuk, és a húsra öntjük. Hagyjuk, hogy a lángok kialudjanak, majd a tejszines öntetet a húshoz adva az egészet felmelegitjük.

Mi illik hozzá?
Sós burgonya és zsenge zöldborsó vajban, petrezselyemmel. Előételként füstölt lazacos piritós zsázsával, desszertként cherry- krém vagy gyümölcsös édesség.

Használjunk a körethez mélyhűtött zöldborsót.

Fagyasztva eltartható 12 hónapig

Előkészités: 20 perc
Piritás: 3 perc, magas hőfokon

TATÁR KÉTFÉLE LAZACBÓL






A hideg büfék közkedvelt csemegéje a füstölt lazac, amely mindig legelőször fogy el. A tatárral is igy járhatunk, ha nem adagoljuk tányérokra.

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 evőkanál vaj
- 200 g friss lazac
- 1,25 száraz fehérbor
-  5 evőkanál étolaj
- 2 evőkanál konyak
- só és bors
- 1 csomó vizitorma
- 150 g kigyóuborka
- 150 g édeskömény
- 2 evőkanál citromlé
- 1,5 dl tejföl/ tejszin

Elkészitése:
- kivajazunk egy kis tálat, beletesszük a friss lazacot, meglocsoljuk borral, felforraljuk, 4 perc után félrehúzzuk, hűlni hagyjuk.
- A füstölt lazacot 2 mm-es kockákra vágjuk. A főtt halat szintén apró darabokra szedjük, a kettőt lazán összekeverjük. A bort egy evőkanál olajjal, a konykkal, sóval, borssal izesitjük. A halat belefektetjük, és hűtőszekrénybe tesszük.
- A vizitormát leszedjük a száráról. Az uborkát és az édesköményt vékonyra szeleteljük. Citromléből 4 evőkanál olajjal, sóval, borssal öntetet készitünk.
- A zöldséget tányérokra rendezzük, az öntettel meglocsoljuk, mellétesszük a tatárt és a felvert tejszint.

Mi illik hozzá?
Hideg, száraz fehérbor. Világos piritott kenyér.

Fagyasztva eltartható 1 hónapig.

Előkészités: 30 perc
Hűtés: 30 perc
Főzés: 4 perc
alacsony hőfokon

FŰSZERES APRÓSÜTEMÉNY







Ez az aprósütemény 8 nap múlva a legjobb, és következő 8 hétben is élvezetes marad, ha dobozban, selyempapir közt, hűvös helyen tároljuk, és a máz sem sérül meg.

Hozzávalók 100 darabhoz:
- 700 g méz
- 200 g cukorszirup
- 1 kg liszt
- 200 g cukrozott narancshéj
- 100 g cukrozott citromhéj
- 400 g mazsola
- 150 g durvára vágott mandula
- 3 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál kardamom
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 csipet szegfűbors
- 1 csipet szerecsendió-virág
A diszitéshez:
- 800 g csokoládémáz

Elkészitése:
- Felforrósitjuk a mézet és a szirupot. A lisztet a többi hozzávalóval összekeverjük, a közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a meleg szirupot.
- Sima tésztává gyúrjuk, lisztezett gyúródeszkán 1,5 cm vastagra kinyújtjuk. Kizsirozott sütőlapra tesszük, egyenletes vastagságúra nyújtjuk.
- A tésztát sűrűn megszurkáljuk, forró sütő közepére toljuk, megsütjük. Konyharuhával letakarva 24 órát pihentetjük.
- A mázat 60 celsius-os vizfürdőn megolvasztjuk. A süteményt előbb 4 centiméter széles csikokra, majd ezeket 2 cm széles, 1 cm keskeny trapéz formára vágjuk. A darabokat felszúrjuk, a mázba mártjuk, tortarácson megszáritjuk.

Ötlet:
A süteményt teljes őrlésű lisztből is készithetjük. Ilyenkór csökkentsük a liszt mennyiségét, vagy keverjünk hozzá annyi folyadékot, hogy a tészta selymes legyen.

Fagyasztva eltartható 4 hónapig.

Előkészités: 45+20 perc
Sütés: 20 perc
Villanysütő: 200 celsius
Gázsütő: 3-4. fokozat

VÖRÖSBOROS PUNCS SVÉD MÓDRA






Hosszú téli séták után különösen jól esik egy forró puncs. Hazájában, Svédországban ezt az italt "Glögg"- nek hivják és legfőképpen Karácsonykor fogyasztják.

Hozzávalók 16 pohárhoz:
- 1,25 dl feketeribiszke lé
- 2 narancs héja
- 1 szeletelt citrom
- 1 teáskanál szegfűszeg
- 2 rúd fahéj
- 4 szem kardamom
- 2,5 dl vörösbor
- 1,25 dl konyak
- cukor
Ezenkivül:
- Mag nélküli mazsola
- tisztitott mandula

Elkészitése:
- A feketeribiszke levet 2,5 dl vizzel egy lábosba öntjük. Hozzáadjuk a narancshéjat, a citromszeleteket és a fűszereket, és 5 percig alacsony hőmérsékleten főzzük.
- beleöntjük a bort és a konyakot, felforrósitjuk de nem főzzük. Cukorral izesitjük, leszűrjük.
- A mazsolát forró vizzel leöblitjük, lecsöpögtetjük. Néhány szem mazsolát és mandulát forraltboros poharakba teszünk, a pucsot ráöntjük. Egészségünkre!

Tálalás:
A puncsot asztali melegitőre téve tartsuk forrón.

Mi illik hozzá?
Ropogós aprósütemény.

Jó tanács:
A citrusféléket alaposan mossuk meg.

Élvezettel fogyasszuk, és most az egyszer ne gondoljunk a kalóriákra!

Előkészités: 20 perc.

RUSZTIKUS LEPÉNYKENYEREK






Falun jól ismerjük a pékségből áradó illatokat. Ugyanigy illatozik majd otthonunk, ha lepénykenyeret sütünk, ami melegen utánozhatatlanul finom.

Hozzávalók 4 személyre:
- 60 g élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 850 g rozsliszt
- 1/2 evőkanál őrölt kömény
- 1 evőkanál só
- zsiradék a sütőlaphoz

Elkészitése:
- Keverőedénybe tesszük az élesztőt és a cukrot, összekeverjük, majd hozzáadunk 3,75 dl langyos vizet.
- A lisztet összevegyitjük a köménnyel és a sóval, apránként az élesztőhöz adjuk, és kemény, nem ragadós tésztává dagasztjuk. Szükség esetén adjunk hozzá még lisztet. Letakarjuk, és 1 órán át kelesztjük.
- Kizsirozzuk a sütőlapot. Gyorsan átgyúrjuk a tésztát, és 4 kenyérré formáljuk, amelyek elférnek egymás mellett a sütőlapon.
- A kenyerek tetejét megkenjük vizzel, lisztet hintünk rá, és letakarva 30 percig kelesztjük.
- Hideg sütőbe toljuk, készre sütjük. Akkor sült át, ha megkopogtatva üreges hangot ad.

A kenyeret még langyosan csomagoljuk be, és fagyasszuk le. Fagyasztva eltartható 6 hónapig.

Előkészités: 30 perc
Sütés: 25-35 perc
Villanysütő: 225 celsius
Gázsütő: 4. fokozat

TÉLI EGYTÁLÉTEL SZAFALÁDÉVAL






A szaftos húsból és a zsenge káposztából vagy babból készült finom és laktatós egytálétel hideg téli napokon esik a legjobban.

Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g sonkacsont, darabokra fűrészelve
- 300 g marhaszegy
- 1 csomó leveszöldség
- 1 szál póréhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 babérlevél
- 1 teáskanál szemes bors
- 500 g fejes káposzta
- 100 g burgonya
- 4 szafaládé
- 1,25 dl tejföl
- kevés közepesen csipős mustár
- 4 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészitése:
- A csontot és a húst 1 1/2 l vizben felforraljuk, leszedjük a habját. Közben a leveszöldséget és a póréhagyma zöldjét megtisztitjuk, megmossuk és felapritjuk. A vöröshagymával és a fűszerekkel együtt a leveshez adjuk, két órán át főzzük.
- A káposztát vékonyra csikozzuk, bő, forrásban lévő vizbe tesszük, gyorsan felforraljuk, 2 perc után hideg vizzel leöblitjük.
- Meghámozzuk a burgonyát, a póréhagyma fehér részét vékony karikákra vágjuk.
- A levest leszűrjük. Hozzáadjuk a durvára reszelt burgonyát, a felcsikozott káposztát és 10 percig főzzük. A póréhagymával és a kolbásszal újra felforraljuk.
- A húst apró darabokra vágjuk, a levesbe tesszük, felfőzzük.
- Az egytálételt izesitjük, petrezselyemmel megszórva tálaljuk, közepére 1-1 evőkanál tejfölt kanalazunk. A kolbászhoz mustárt kinálunk.

Fagyasztva eltartható 3 hónapig.

Előkészités: 45 perc
Főzés: 2 óra

VARIÁCIÓK FORRÓ CSOKOLÁDÉRA






Goethe reggelire forró csokoládét ivott. Napközben is szivesen fogyasztotta, ezzel kinálta vendégeit is, s fárasztó utazásai során ezzel erősitette magát. Gondoljanak erre ha erőt szeretnének nyerni.

Receptek 4 nagy csészéhez:
Csokoládés tej:
- 40-60 g kakaópor
- 40-60 g cukor
- 1 liter tej
- kivánság szerint tejszin és vaniliáscukor
A kakót és a cukrot összevegyitjük, és kevés tejjel elkeverjük. A többi tejet megmelegitjük, hozzáadjuk a kakaót, felforraljuk, és megállás nélkül keverjük. Tehetünk bele vaniliáscukrot vagy tejszint is.

Csokoládés mokka:
- 30 g kakaópor
- 60 g cukor
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl feketekávé
- 2,5 dl tejszin
A kakaóport és a cukrot kevés tejjel elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk, belekeverjük a kakaót, és rövid ideig forrni hagyjuk. Hozzáöntjük a kávét és a fele tejszint, megmelegitjük- de nem forraljuk. A maradék tejszint felverjük, és tálaláskor az ital tetejére tesszük, majd megszórjuk kakaóporral.

Erős csokoládé:
- 2 mérőpohár kávé
- 7,5 dl tej
- 200 g tábla csokoládé
- 1,5 dl tejszin
A kávét és a tejet felforraljuk, és finom lyukú szűrőn átszürjük. Beletördeljük a csokoládét, és folyamatos keverés mellett addig melegitjük, mig a csokoládé fel nem olvadt. Belekeverjük a tejszint és megmelegitjük- de nem forraljuk. Forrón fogyasztjuk.

Fontos:
A kakaópor olyan őrölt kakaómassza, amelyből az olajat kivonták. Az instant kakaópor- keverékek több-kevesebb cukrot is tartalmaznak. Az árak összehasonlitásánál érdemes mindezt figyelembe venni.

KÖNNYŰ KELETI RIZSÉTEL







Ha mély levesestálban tálaljuk, sokáig meleg marad a fedő alatt. Ha tálra tesszük, mutatósan diszithetjük uborkaszeletekkel és tojástekercsekkel.

Hozzávalók 4 személyre:
- 125 g hosszú szemű rizs
- 1/2 teáskanál só
- 2 tojás, 2 evőkanál olaj
- 100g /2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g pirospaprika
- 150 g csirkemell
- 200 g kigyóuborka
- 150 g mélyhűtött zsenge zöldborsó
- 150 g mélytengeri garnélarák
- 1 evőkanál szójaszósz
- cayenne-bors

Elkészitése:
- Felforralunk 5 dl vizet, beletesszük a rizst és a sót, lefedve megfőzzük.
- A tojásokat egy kevés sóval és 2 evőkanál vizzel felverjük, 1 evőkanál forró olajban dermedni hagyjuk, megforditjuk, aranysárgára sütjük, és még melegen feltekerjük.
- A megtisztitott hagymát és fokhagymát apróra kockázzuk.A paprikát kockára, a húst és az uborkát 3 cm hosszúra és 1 cm vastagra vágjuk.
- A rizsre szórjuk a borsót. Felhevitünk 1 evőkanál olajat, addig forgatjuk benne a húst, amig elvesziti a szinét. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget, és egy percig sütjük.
- A húst, a zöldségeket, a rizst, a rákot és a szójaszószt összekeverjük, izesitjük sóval, borssal, és rövid idő alatt felmelegitjük.

Tálalás:
A tojástekercseket ferdén, mutatós szeletekre vágjuk. Melléjük tesszük a nyers, hideg uborkát, héjjal vagy anélkül.

A zöldborsót teritsük szét, és igy engedjük fel.

Előkészités: 45 perc
Főzés: 20 perc
Sütés: magas hőfokon

SAJTOS MELEGSZENDVICS






Ezek a pikáns szendvicsek nemcsak finomak, hanem praktikusak is, mert időben elő lehet késziteni, és a vendégeknek a sütőben megsütni.

Hozzávalók 4 személyre:
- 2 gerezd fokhagyma
- 125 g majonéz
- 1 teáskanál paradicsompüré
- 1 teáskanál csipős mustár
- 1 csipet bors
- 1 teáskanál édes-nemes paprika
- 12 szelet fehér kenyér, egyenként 1 cm vastagságú (kb. 400g)
- 200 g mozzarella sajt
- 20 g vaj, 2 tojás
- 1,25 dl tejszin
- só és bors

Elkészitése:
- A fokhagymát megtisztitjuk, és alaposan szétnyomkodjuk. Majonézzel, paradicsompürével, borssal és paprikával összekeverjük, megizesitjük. Megkenjük vele a kenyérszeleteket, tetszés szerint héjával vagy héja nélkül.
- 6 szelet kenyérre rátesszük a vékonyra szeletelt sajtot úgy, hogy teljesen befedje, a másik 6 szeletet pedig a megkent oldalával lefelé ráhelyezzük.
- A tojást és a tejszint összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a kenyerekre kenjük. A sütő középső rácsán aranybarnára sütjük. Még forrón 12 darabra vágjuk, és úgy fogyasztjuk.

Mi illik hozzá?
Paradicsomleves vagy húsleves apróra vágott snidlinggel. Zöldsaláta hagymaszeletekkel.

Ötlet:
1 sütőlap = 12 szelet = dupla mennyiség a hozzávalókból!

Elkészités: 25 perc
Sütés: 20 perc
Villanysütő: 175 celsius
Gázsütő: 2-3. fokozat

PARADICSOMLEVES PÓRÉHAGYMÁVAL ÉS ZELLERREL






Aki szereti a forró levest az bizonyára tart otthon tetővel ellátott levesescsészét. De a paradicsomleves langyosan vagy akár teljesen lehűtve is finom.

Hozzávalók 4 személyre:
- 125 g zeller
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- 1,25 dl fehérbor
- 7,5 dl paradicsomlé
- 1 babérlevél
- 1/2 leveskocka
- 100 g fehér póréhagyma
- só és bors
- 4 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészitése:
- A zellert meghámozzuk, megmossuk, és gyufaszálnyi darabokra apritjuk. A fokhagyma héját lehúzzuk, nagyon apróra kockázzuk a gerezdet. Mindkettőt üvegesre pároljuk a vajban.
- Rászórjuk a lisztet, belekeverjük és addig melegitjük, amig elül a habzás. Hozzáadjuk a bort, a paradicsomlevet, a babérlevelet, a húskivonatot és megfőzzük.
- Megtisztitjuk a póréhagymát, nagyon vékony csikokra vágjuk, és az utolsó percben a levesbe főzzük. Sózzuk, borsozzuk.
- Kiszedjük a babérlevelet, a levesbe szórjuk a petrezselymet. Tálaljuk és frissen fogyasztjuk.

Mi illik hozzá?
Reszelt sajt vagy sajtos melegszendvics.

Előkészités: 25 perc
Főzés: 10 perc, közepes hőfokon

DIÓ- ÉS MANDULAFÉLÉK






KESUDIÓ: egy Amerikában őshonos fa magja, könnyű felismerni görbe formájáról. Kellemesen puha, ize a manduláéhoz hasonlit, de sajnos igen drága.
FÖLDIMOGYORÓ: A hüvelyesek közé tartozik, általában piritva és sózva kapható. Húgysav képző hatása miatt nem tanácsos mértéktelenűl fogyasztani, hiszen hozzájárulhat a köszvény és a reuma kialakulásához.
A MOGYORÓ: nálunk vadon terem, a Földközi-tenger környékén termesztik is. Ha hosszan tároljuk, kissé avas lesz az ize, ezért a csomagolás felbontása után minél hamarabb fogyasszuk el. Hogy megelőzzük az alacsony vérnyomást, tegyünk belőle a reggeli müzlinkbe.
MANDULA: édes és keserű változatban létezik. A keserűmandulából folyadékkal érintkezve mérgező kéksav válik ki, amely sütés hatására legnagyobbrészt elillan. Manapság keserűmandula-aromával helyettesithetjük.
PARADIÓ: nagy, kemény, görbe magja van, vörösesbarna, puha héjjal. Fehérjéje különösen értékes, egy brazil szólás szerint 2 dió 1 tojásnak felel meg. Nálunk ritkábban kapható.
PEKÁNDIÓ: kivűlről sima, magja és ize a vele rokonságban álló dióéhoz hasonlit. Nálunk ritkábban kapható.
FENYŐMANDULA: a piniafenyő magja, olyan értékes és izletes, mint a kesudió vagy a friss mandula. Olaszországban mártást készitenek belőle és tésztával kinálják. Nálunk nem kapható.
PISZTÁCIA: zöld szine miatt főként diszitésre használják. Izét a finomabb konyhákban nagyra értékelik. Sajnálatos módon ennek megfelelően drága is.
DIÓ: ugyanolyan jótékony hatású, mint a mogyoró. Tisztitva kevésbé tartós, mint héjastul. Jellegzetes erős iz árulkodik arról, ha megavasodott és többé már nem fogyasztható.

MADÁRTEJ






Ezzel a tejből és tojásból álló édességgel nagy mennyiségű fehérjét juttatunk szervezetünknek. Tehát nem csak finom, de egészséges is. Aki vigyáz a vonalaira, a cukrot helyettesitheti folyékony édesitőszerrel, és ne keverjen bele tejszint.

Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 liter tej
- 1 csomag vaniliás krémpor
- 2 tojássárgája
- 1+2 evőkanál cukor
- 2 tojásfehérje

Elkészitése:
- Az 1/2 l tejből elveszünk 4 evőkanálnyit, és a krémport feloldjuk benne. A tejet felforraljuk, a feloldott krémport belekeverjük, és még egyszer forrásig hevitjük. A tojássárgáját és egy evőkanál cukrot elkeverünk egy kevés öntettel, majd a maradékhoz vegyitjük.
- A tojásfehérjét nagyon kemény habbá verjük, beleszórunk két evőkanál cukrot, és tovább verjük. Felforralunk 1 liter vizet. A tojásfehérjéből teáskanállal galuskákat szaggatunk, és a vizben megfőzzük. 3 perc alatt készre főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük és kihűtjük.
- A hideg vaniliakrémet habosra keverjük, mély tányérokba merjük, a fehérjegaluskákat rászedjük.

Mi illik hozzá?
Desszertként kinálhatjuk egytálételek után. Vacsorára könnyű ételként tálalhatjuk szendvics után.

Ötlet:
A vaniliaöntetet hűlés közben néhányszor keverjük meg, igy nem bőrösödik. Ha az öntetet különösen krémesen szeretjük, elkészitése után 1,25 dl tejszint keverjünk bele.

A hozzávalókat frissen használjuk fel.

Elkészités: 15 perc
Forralás: magas hőmérsékleten, később mérsékelt hőfokon

BABOS, PAPRIKÁS EGYTÁLÉTEL






Ha sietünk, babkonzervből is készithetjük (2 db 720 ml-esből). Ha előre tervezünk, előző este áztassuk be a babot, és másnap reggel forraljuk fel, igy magától megduzzad.

Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g fehér bab
- 250 g vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 250 g piros paprika
- 40 g pros erőspaprika
- 1 evőkanál olaj
- 3 dl tejfől
- 50 g paradicsompüré
- 1 teáskanál édes-nemes paprika
- só
- 2 ágacska rozmaring
- 2 babérlevél
- zellerzöld

Elkészitése:
- A babot legalább 6 órára vizbe áztatjuk, leöblitjük, majd 1 l friss vizben felforraljuk, mérsékelt hőfokon 50 percig főzzük.
- A hagymát, a fokhagymát és a paprikát megtisztitjuk, csikokra vágjuk, olajban üvegesre piritjuk. A babot leszűrjük.
- A főzőlevet a tejföllel, a paradicsompürével és az édes-nemes paprikával felforraljuk, megsózzuk.
- A babot és a zöldségeket összekeverjük, fedeles edénybe töltjük. Mártással leöntjük, a tetejére tesszük a csokorba kötött fűszernövényeket. Lefedjük, és a sütő legalsó sinén megsütjük. Ha az étel gyöngyözni kezd, csökkentjük a hőfokot.

Tálalás:
100 g zöld paprikát felkockázunk vagy felapritunk, az egytálételre szórunk. A fűszernövényeket kinyomkodjuk és eldobjuk.

A mélyhűtött babot leöblitve engedjük fel.

Előkészités: 30 perc
Sütés: 30-35 perc
Forralás: 175 celsius
Párolás: 150 celsius

GYORS VADAS






Az igazi vadast 1-2 napig pácoljuk. A gyors vadasnak az a nagy előnye,hogy egy finom húslevest is nyerünk belőle.

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg fehérpecsenye vagy felsál
- 1 nagy csomag levszöldség
- + 2 szál sárgarépa
- 2 fej vöröshagyma
- 4 szelet bacon szalonna
- borecet, mustár, só
- szemes bors, babérlevél
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál csipkelekvár (vagy áfonya)
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl

Elkészitése:
- A zöldségekkel, a vöröshagymával, a sóval, a borssal, meg az egyben hagyott hússal a szokásos módon húslevest főzünk.
- A húst kivesszük, bacon szalonnába csavarjuk és serpenyőben körös- körül átsütjük.
- Elkészitjük a páclevet: 1/2 liter húslevesbe szűrőkanállal beletesszük a megfőtt zöldségeket , ecetet, babérlevelet adunk hozzá és felszeletelt hússal 1/2 óra hosszat főzzük.
- Elkészitjük a vadasmártást: A zöldségeket, a hagymát, egy kevés páclevet, a mustárt és szalonnadarabkákat a liszttel és a tejföllel turmixkehelybe töltjük és simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a cukorból készitett karamellt, a pikáns lekvárt és összekeverjük.
A mártást a hússzeletekre öntjük, megforrósitjuk és tálaljuk.

Mi illik hozzá?
Zsemlegombóc vagy pennatészta

Előkészités: 30 perc
Főzési: 2 óra 30 perc

Forrás után gyenge tűzön pároljuk.

KOVÁSZ TÖBBFÉLEKÉPPEN


Hagyományos kovász hasznátatakor fennáll a veszély, hogy a káros baktériumoktól hamar megromik. Ha élesztőt adunk hozzá, ez ritkábban fordul elő. Bármilyen búza- és rozslisztből készithetjük, fontos, hogy a készitendő süteménynek megfeleljen.

Elkészitése:
- 1,25 dl langyos tejben feloldunk 15 g friss vagy 4 g száritott élesztőt. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy átlátszó tésztát kapjunk.
- Az edényt fóliával lefedjük, szobahőmérsékleten 24 órán át állni hagyjuk. Ekkorra habos lesz, felhasználható.
- E mennyiség súlya kb. 250 g, 1 kg lisztből készitett tésztához elegendő. Ha több hozzávaló is van, négyszeres mennyiséggel számoljunk.
- Még jobban kibontakozik a kovász jellegzetes ize, ha legalább 3 nappal tovább hagyjuk állni.
- Ha hosszú ideig pihentetjük, naponta táplálni kell. Egy marék lisztet és annyi vizet adunk hozzá, hogy ismét sűrű legyen. Egy éjszakányi pihentetés után kovászunk ismét dolgozni kezd.
- Ha hűtőszekrényben tartjuk, fékezhetjük a felfutást, s igy enyhithetjük a kovász savanykás izét. Felhasználás elött újra keverjünk hozzá vizet és lisztet, állitsuk szobahőmérsékletre, amig a buborékképződés újra felgyorsul.
- A modern kovásszal bármilyen kelt tésztát elkészithetünk. Hagyjuk el az élesztőt, és a kovászhoz felhasznált liszt- és folyadék mennyiséget.

TÖLTÖTT TOJÁS






Az izletesen tálalt tojás előételként és hidegtálakon egyaránt közkedvelt. Vajas piritóssal és egy pohár pezsditő fehérborral a legfinomabb. Ime 3 recept.

Hozzávalók 4 személyre:
- 4 kemény tojás
- 1 40 g puha vaj
- 50 g kaviár 
- 4 kis salátalevél vagy 
- 2 50 g tejszines krémsajt
- 20 g puha vaj
- Worcester szósz
- só és bors
- 4 töltött oliva bogyó
- kevés petrezselyem vagy
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál tejföl
- só és bors
- 1 teáskanál szójaszósz
- 8 spárga hegye (konzervből)
- kevés kapor

Elkészitése:
- A tojásokat 10 percig főzzük, hideg vizzel leöblitjük, megtisztitjuk és félbevágjuk. A tojássárgáját szitán áttörjük. A többi hozzávalókat krémesre keverjük, izesitjük, csillag végű nyomózsákba töltjük, a tojásfehérjébe krémrózsát nyomunk, majd a tojásokat diszitjük és tálaljuk.
- A kaviárt a tojásokba töltjük, rásimitjuk a vajas tojáskrémet, a maradék kaviárral diszitjük, salátalevélen tálaljuk.
- A tejszines krémsajttal elkészitjük a tojáskrémet. Worcester szósszal, sóval, borssal izesitjük, a fél tojásokba töltjük, olivabogyó-szeletekkel  és petrezselyemmel diszitjük.
- Az áttört tojássárgáját paradicsompürével, tejföllel, sóval, borssal és szójaszósszal izesitjük. A fél tojásokba krémrózsát nyomunk, spárgával és kaporral diszitjük.

Fontos: Ne fagyasszunk le töltött kemény tojást, mert a fehérje nyúlóssá válik.

Előkészités: 15 perc
Elkészités 15 perc

ROPOGÓS BARNA KENYÉR






Magyarországon is egyre többen sütnek otthon kenyeret. Sokkal finomabb, mint készen vásárolt kenyér, az előre csomagoltról nem is beszélve. Ráadásul, mint mindennél, amit magunk készitünk, tudjuk,hogy mi van benne. S ezenkivül a kenyérsütés igen jó szorakozást nyújt.

Hozzávalók 1 barna kenyérhez: 
- 80 g élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 kg rozsliszt
- 3 evőkanál só
- liszt a megszóráshoz
- zsiradék a tepsihez

Elkészitése:
- Az élesztőt a cukorral, 2,5 dl langyos vizzel és kevés liszttel összekeverve kovászt készitünk. Liszttel megszórjuk, és a kétszeresére kelesztjük.
- A rozslisztet és a sót keverőtálba tesszük, mélyedést nyomunk a közepébe, és beleöntjük a kovászt. A robotgép dagasztófejével összekeverjük. Dagasztás közben hozzáadunk 5 dl langyos vizet.
- Addig dagasztjuk a tésztát, amig elválik a tál szélétől. Liszttel megszórjuk, és hagyjuk a kétszeresére kelni. Ismét átgyúrjuk, majd kerek kenyeret formázunk belőle, és a kizsirozott sütőlapra tesszük.
- Egy vizzel megtöltött tálkát teszünk a sütőbe. A kenyeret az előmelegitett sütő legalsó rácsára tesszük, s a hőfokot azonnal mérsékeljük. A kenyeret világosbarnára sütjük.

Mi illik hozzá?
Felvágottak és egyéb feltétek, különböző vajkrémek.

Ötlet:
Sütés közben ellenőrizzük a tálkában a viz szintjét, és ha alacsony, töltsünk utána. A kenyérnek nedves melegben kell sülnie ahhoz, hogy jól átsüljön, és ne legyen száraz és kemény. Akkor sült át, ha megkopogtatjuk, és tompán szól.

- Fagyasztva eltartható 6 hónapig.

Előkészités: 30 perc
Várakozás: 70 perc
Sütés: 2 óra
Villanysütő: 250/180 celsius